Yargıtay Atalay kararında neden Pakistan Anayasa Mahkemesi'ne atıf yaptı?

Yargıtay Atalay kararında neden Pakistan Anayasa Mahkemesi'ne atıf yaptı?
Yargıtay AYM'nin Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını ikinci kez tanımadığı kararda Pakistan Anayasa Mahkemesi'nin Başbakan İmran Han hakkında verdiği karardan örnek verdi. Ancak Pakistan Anayasa Mahkemesi'nin başbakanlığı...

Yargıtay AYM'nin Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını ikinci kez tanımadığı kararda Pakistan Anayasa Mahkemesi'nin Başbakan İmran Han hakkında verdiği karardan örnek verdi. Ancak Pakistan Anayasa Mahkemesi'nin başbakanlığı düştükten sonra İmran Han'ı serbest bıraktıran kararı gerekçede yer almadı

Gazete Pencere Haber Merkezi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığına ve Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulmamasına karar verdi.

Yargıtay kararının gerekçesinde Pakistan Anayasa Mahkemesi’nin Pakistan Başbakanı İmran Han hakkında verdiği ve başbakanlığının düşürülmesine yol açan karar yer alırken aynı mahkemenin İmran Han’ın tutukluğunun yasa dışı olduğu şeklinde verdiği ikinci karar gerekçede yer almadı.

TIKLAYIN: Yargıtay, AYM'nin Can Atalay ile ilgili ikinci ihlal kararına da uymadı

Yargıtay’ın Pakistan atfı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararında “2022 yılında Pakistan'da Meclis'te çoğunluğu ele geçiren muhalefet tarafından güvensizlik oylaması yapılarak seçilmiş ve meşru Başbakan İmran Han değiştirilmek istenmiş, bunun üzerine siyaseti dizayn etme çabasının bir ürünü olarak Pakistan Anayasa Mahkemesi, Başbakan İmran Han tarafından alınan Meclis'in feshi ve erken seçim kararını yok saymak yok saymak suretiyle güvensizlik oylamasının yapılmasına karar vermiştir” ifadelerini kullandı.


Yargıtay’ın kararı şöyle:

"Dairemiz de 08,11,2023 tarihinde verdiği hükümlü Şerafettin Can Atalay hakkındaki değişik iş kararı ile bu denetimsizlik nedeniyle adeta juristokrasiyi andırır şekilde yorumla Anayasa hükümlerini uygulanamaz hale getiren keyfi kararlar verilmesi ve keyfiliği denetleme konusundaki yasal boşluk haline dikkat çekmiştir. Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa hükümlerini işlevsiz hale getiren kararlarının denetlenemeyeceğinin ileri sürülmesi ve sınırsız yetkilerle donatılması, bazı büyük tehlikeleri de bünyesinde barındırmaktadır. Örneğin 2022 yılında Pakistan'da Meclis'te çoğunluğu ele geçiren muhalefet tarafından güvensizlik oylaması yapılarak seçilmiş ve meşru Başbakan İmran Han değiştirilmek istenmiş, bunun üzerine siyaseti dizayn etme çabasının bir ürünü olarak Pakistan Anayasa Mahkemesi, Başbakan İmran Han tarafından alınan Meclis'in feshi ve erken seçim kararını yok saymak yok saymak suretiyle güvensizlik oylamasının yapılmasına karar vermiştir. Siyasi krize neden olan bu karar sonucu yapılan güvensizlik oylamasında İmran Han, Pakistan'da görevden alınan ilk başbakan olmuştur. Böylece Pakistan'da Meclis çoğunluğunu ele geçiren muhalefetin Anayasa Mahkemesi kararı sayesinde yaptığı güvensizlik oylaması ile İmran Han'ın başbakanlığı düşürülmüştür."

Gerekçede yer alan bu ifadeler Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin neden Pakistan Anayasa Mahkemesi'nin Başbakan İmran Han'ın görevinden alınmasına yol açan karara atıf yapıldığı sorusunu akıllara getirdi.

İmran Han neler yaşadı?

Pakistan'da Meclis'te çoğunluğu ele geçiren muhalefetin güvensizlik oylamasının yapılmasını engelleyen Başbakan İmran Han Anayasa Mahkemesi'ne takılmıştı.

Pakistan Anayasa Mahkemesi verdiği ilk kararda güvensizlik oylamasının yapılmamasını 'anayasaya aykırı' buldu. Mahkeme oylamanın yapılması yönünde hüküm verirken, Meclis'in feshedilmesi kararını da 'yok' saydı.    

Kararda, meclisin toplanması ve güvensizlik oylaması oturumunu gerçekleştirmesi çağrısı yapılırken, oylama ile Başbakan İmran Han'ın görevden alınması halinde meclisin yeni başbakanı seçeceğine işaret edildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ömer Ata Bandial tarafından yapılan açıklamada, 3 Nisan'da Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri’nin Başbakan Han’a karşı güvensizlik oylamasını reddetmesinin hatalı olduğunu belirtmişti. Bandial, asıl meselenin bundan sonra ne olacağı olduğunu ve ulusal çıkarlara bakmaları gerektiğini kaydetmişti.

Pakistan'da AYM kararı sonra parlamentoda 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü. Daha sonra Han, hakkında yürütülen soruşturma sonucu tutuklanmıştı.

Pakistan AYM’sinden Han hakkında ikinci karar

Pakistan Anayasa Mahkemesi Pakistan Meclis’inde güven oyunu engelleyen İmran Han’ın başbakanlığı düştükten sonra tutuklanmasının ardından yapılan itirazı değerlendirmiş tutuklu devrik başbakanın serbest bırakılmasını istemişti.

Mahkeme, eski Başbakan Han’ın tutuklanmasının "yasa dışı" olduğuna ve bir an önce tahliye edilmesine hükmetti.