Yasaklardan geriye alkol yasağı kaldı!

Batı bölgelerinde baharı andıran bir gün yaşandı. Sanki şubat ayını değil, mayıs ayını yaşıyor gibiydik. Doğal olarak insanlar eve sığmadı. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı delindi yerine yasağı dinleyen kalmadı desem daha doğru olur.
Abartılı olacak ama neredeyse evde oturmak yasaktı!.
E-5 yolunu görseydiniz. Arabalar vızır vızır, sokağa çıkma yasağı var mı yok mu belli değil.Dükkanların yoğun olduğu caddeler cıvıl cıvıl, sahiller aynı. Boğaz tıklım tıklım. Eline market poşeti alan ( alışverişe çıktım havası yaratmak için) kendini sokaklara vurmuş.
Ortalıkta polis falan yoktu. Polisler de ne yapsın. Araçları durdurup izin kontrolü yapsa trafik kilitlenir, araç kuyruğu kilometrelerce uzardı. Caddelerde elini kolunu sallayıp dolaşanlara ceza kesmeye kalksan başa çıkılmazdı.
Ortaköy’e indim, yüzlerce değil, binlerce kişi çoluk çocuk turluyordu.
İnsanlar ne yapsın? Parası olan Uludağ’a, Kartalkaya’ya, Palandöken’e, Erciyes’e gitmiş. Sanki oralara korona uğramazmış gibi insanlar bir rahat bir rahat.
Diyorlar ki; mesafeye dikkat ediyoruz, zaten kayak yaparken mecburen aradaki mesafe korunuyor. Tamam da akşam otele girince ne oluyor?
Zaten sokağa çıkma yasağının da anlamı kalmadı. İktidar önlem aldık mı aldık, elimizden geleni yaptık mı yaptık anlamında yasak ilan etti. Gevşettikçe gevşetti.
Yasakların anlamsızlığı şuradan belli. İnsanlar cumartesi /pazar günü evde. Saat 21.00’den sonra sokağa çıkmak yasak, futbol maçına gitmek yasak, basketbol maçına gitmek yasak, voleybol maçına gitmek yasak, sinemalar kapalı, konser yasak, tiyatro yasak, her türlü toplantı, gösteri, yürüyüş yasak. Sanat etkinlikleri yasak ama AKP kongreleri serbest.
AKP kongrelerinin yapıldığı spor salonları hınca hınç dolu. Cumhurbaşkanı geçen hafta ‘pandemiye rağmen salonu tıklım tıklım doldurmuşsunuz’ sözleriyle AKP’lileri kutladı.
Bilim Kurulu üyeleri ‘aman gevşemeyelim’ diyor, doktorlar ‘ vaka sayısı yeniden yükseldi dikkat edelim’ diyor, AKP Genel Başkanı taraftarları salonları tıklım tıklım doldurdu diye seviniyor. Mutlu oluyor; ‘görüyorum, 2023’te sandıkları patlatacaksınız’ diye sesleniyor.
Bu arada o salonda korona da patlıyor tabii.
İnsanlar TV’ler de bu görüntüleri görünce yasak falan dinler mi? Polis ceza yazmaya kalkabilir mi? Bilim Kurulu üyelerinin ev gezmelerine ara verin sözü önemsenir mi? Yerine getirilir mi?
Hayır.
Bu sebeple, hafta sonu yasaklarının bir anlamı kalmadı. Yasak kağıt üstünde kaldı. Bu haftadan itibaren kaldırsınlar. İnsanlar hiç olmazsa temiz havaya çıksın, deniz kenarına insin, nefes alsın. 65 yaş üstüne 10- 13 saatleri dışında sokağa çıkmak yasak ya. Uyan var mı, karışan var mı, denetleyen var mı? Çünkü yasak saçma!
Sadece toplu taşıma araçlarına binemiyorlar o kadar.Hafta sonu yasağı da anlamsız hale geldi. Saçma oldu!.
Dün gözlem yapmak için turlarken baktık Tekel büfeleri de açık. Onların hafta sonu kepenk açmaları yasak. Bakkal ,kuruyemiş , market, fırın börekçi , kokoreççi, kebapçı açık tekel dükkanları kapalı.
Nedeni şu; içki satışı yapılmasın diye. Örtülü içki yasağı koymak için. Çünkü haksız rekabet oluyor kılıfıyla içki satışını tüm marketlerde yasakladılar.
Neyse tekel satan dükkana girdim, içki istedim; abi yasak dedi.
Dükkanı niye açtın dedim; abi sigara satıyoruz idare ediyoruz cevabını verdi.Anladım ki yasaklardan geriye sadece alkol yasağı kalmış.
Galiba sokağa çıkma yasağı kalksa bile alkol yasağı kalacak!.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi