Marmara Denizi'nde müsilaj alarmı! İlkbahar ve yaz ayları zor geçecek

Marmara Denizi’nde müsilaj tehdidi büyüyor!
Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük bir çevre felaketine neden olan müsilaj, yeniden etkisini artırmaya başladı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın ekim sonunda Erdek Körfezi'nde başladığını ve 45 gün içinde İzmit Körfezi'ne kadar ulaştığını belirtti.

"Marmara Denizi, güneyden kuzeye adeta bir örümcek ağı gibi sarılmış durumda" diyen Sarı, müsilajın yüzeyden 30 metre derinliğe kadar tüm Marmara’yı kapladığını ve bir yandan da dibe çökerek deniz çayırları, süngerler ve pinalar gibi canlıları tehdit ettiğini vurguladı.

Denizde yaşam riske girdi
Müsilajın deniz ekosistemine büyük zarar verdiğini söyleyen Sarı, şunları aktardı:
"Üzerleri müsilajla kaplanan canlılar nefes almakta ve beslenmekte zorlanıyor. 2021’de yaşanan müsilaj sırasında, Marmara Denizi kıyılarındaki sünger topluluklarının tamamı öldü. Eğer acilen önlem alınmazsa, pinalar, mercanlar ve deniz çayırları büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak."

İlkbahar ve yaz ayları için kritik uyarı
Müsilajın şimdiden yüzeye çıkmaya başladığını belirten Sarı, suların ısınmasıyla bu sürecin hızlanacağını ve ilkbahar ile yaz aylarının zor geçeceğini ifade etti.
"Atık arıtma tesisleri çalıştırılmalı, sanayi atıkları kontrol altına alınmalı ve ön arıtmadan sonra yapılan derin deşarj uygulaması acilen durdurulmalıdır" diyen Sarı, aksi takdirde müsilajın daha sık ve yoğun yaşanacağını söyledi.
Önlem alınmazsa müsilajın deniz ekosistemini yok edebileceğini belirten uzmanlar, müsilajdan etkilenecek sektörler için telafi edici bir sistem oluşturulmasının zorunlu olduğunu vurguluyor. Marmara Denizi için kritik süreç başladı!