Mete Atatüre Foça’da kuantumu anlattı: “Felsefe bilimin dilidir”
Cambridge Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mete Atatüre, Uluslararası Hypatia Bilim ve İletişim Festivali’nde İzmirlilerle buluştu.
GAZETE PENCERE- İzmir’in Foça ilçesinde düzenlenen Uluslararası Hypatia Bilim ve İletişim Festivali, üçüncü gününde Cambridge Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mete Atatüre’yi ağırladı.
Atatüre, Hypatia Bilim platformunun kurucusu Nurcan Seven ve Bilkent Üniversitesi’nden Dr. Tufan Kıymaz ile “Kuantum Fiziği ve Teknolojilerinin Açtığı Felsefi Ufuklar” başlıklı panele katıldı. Programa özellikle öğretmenler, üniversiteye hazırlanan öğrenciler ve farklı alanlardan bilim meraklıları yoğun ilgi gösterdi.
“FELSEFE BİLİMİN DİLİDİR”
Kuantum fiziğinin diğer bilim dalları ve felsefeyle ilişkisini değerlendiren Atatüre, bilimde disiplinler arasındaki sınırların giderek ortadan kalktığını söyledi.
“Felsefe bilimin dilidir” diyen Atatüre, “Eskiden ‘disiplinlerarası’ dediğimizde ince bir çizgiden bahsediyorduk. Artık bu çok daha akışkan olmaya başladı” ifadelerini kullandı.
KUANTUM FİZİĞİNİ ANLAMAK NEDEN ZOR?
Atatüre, kuantum fiziğinin insanlara neden karmaşık geldiğini de anlattı. Klasik fizikte gözlem yapan kişinin gözlemlediği sistemle doğrudan etkileşime girmesinin gerekmediğini belirten Atatüre, kuantum dünyasında ise durumun farklı olduğunu vurguladı.
“Kuantumda o boyutta olmanız, etkileşime girmeniz gerekir. Gözlemlediğinizde bir şeyleri değiştirmiş olursunuz” diyen Atatüre, parçacık fiziğinin bu nedenle günlük hayatta oluşan sezgilere aykırı görünebildiğini söyledi.
“BİLİM İNSANLARINDAN ÇOK KOMŞULARIMIZA GÜVENİYORUZ”
Panelde “kuantum” kavramının mistisizm ve sahte bilim uygulamalarında kullanılmasına da değinildi.
Atatüre, sorunun yalnızca yanlış bilgiyi yayanlardan kaynaklanmadığını, bilim insanlarının toplumla iletişim kurarken yaptığı hataların da sorgulanması gerektiğini belirtti.
“İnsanların bilim insanlarından çok komşularına güvendiğini ortaya çıkaran araştırmalar var” diyen Atatüre, bilim iletişiminde toplumla doğrudan ilişki kurulması gerektiğini vurguladı. “Neden kuantum fiziğiyle ilgili bu tür inançlar var?” sorusunun sorulması gerektiğini belirten Atatüre, aksi yaklaşımın “biraz üstenci” kalabileceğini ifade etti.

70’E YAKIN KONUŞMACI FOÇA’DA
Festivalde akademisyenler, sanatçılar, bilim iletişimcileri, gazeteciler ve sendikacılardan oluşan yaklaşık 70 konuşmacı yer alıyor.
Cambridge ve Oxford üniversiteleri, CERN ve Hollanda’daki QuTech Laboratuvarı’ndan temsilcilerin yanı sıra Türkiye’nin birçok üniversitesinden akademisyenler de etkinliklere katılıyor.
Festival programında 13 ana etkinlik, 30’dan fazla yetişkin atölyesi ve 15 çocuk atölyesinin yanı sıra gökyüzü gözlemleri, film gösterimleri, söyleşiler, stand-up gösterileri, yarışmalar ve kültür-sanat etkinlikleri bulunuyor.
Kaynak:Haber Merkezi