İktidar yanlısı medya 'FETÖ ve PKK'ya kapı açtılar' diyerek AYM üyelerini hedef gösterdi

İktidar yanlısı medya 'FETÖ ve PKK'ya kapı açtılar' diyerek AYM üyelerini hedef gösterdi
İktidara yakın Yeni Şafak ve A Haber TİP Milletvekili Can Atalay hakkında 'hak ihlali' görüşüyle tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini, fotoğraflarını yayımlayarak 'FETÖ ve PKK'ya kapı açtıkları' iddiasıyla...

İktidara yakın Yeni Şafak ve A Haber TİP Milletvekili Can Atalay hakkında 'hak ihlali' görüşüyle tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini, fotoğraflarını yayımlayarak 'FETÖ ve PKK'ya kapı açtıkları' iddiasıyla hedef gösterdi

Yeni Şafak'ın metninde, hedef gösterilen AYM üyelerinin "aday olup seçilseler Fethullah Gülen veya Murat Karayılan'a da dokunulmazlık verecekleri" öne sürüldü, ancak milletvekili adaylığının Yüksek Seçim Kurulu'nun onayıyla mümkün olabildiği, Can Atalay'ın bu onayla aday olup milletvekili seçildiği bilgisi verilmedi.

Yeni Şafak, "AYM üyelerinin Gülen ve Karayılan'a dokunulmazlık vereceğini" iddia etti

"Hak ihlali" görüşüne imza atan AYM üyelerinin fotoğraflarını "FETÖ ve PKK'ya kapı açtıkları" iddiasıyla paylaşan Yeni Şafak, haber metninde ise hedef gösterilen AYM üyelerinin "aday olup seçilseler Fethullah Gülen veya Murat Karayılan'a da dokunulmazlık verecekleri" öne sürdü.

Yeni Şafak'ın haberini alan A Haber de aynı başlıkla aynı haberi paylaştı.

Yargıtay kararı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, "Gülen, Karayılan, Bayık da Meclis’e girer" demişti

Yeni Şafak'ın Gülen ve Karayılan iddiası ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararına dayanıyor. Daire, 8 Kasım tarihli kararda da, Atalay hakkında daha önce verdiği karara atıf yapılarak, aynı yorumu şu şekilde tekrarlamıştı:

“Anayasa'nın 14. maddesinin yargı organlarının kararları ile belirlilik ve öngörülebilirliği sağlayacak şekilde yorumlamaya elverişli olmadığını söylemenin isabetsiz olduğu ve açık bir şekilde TCK'nın 302, 307, 309, 311, 312, 313, 314, 315 ve 320. maddeleri ile 310. maddesinin birinci fıkrasında yazılı suçların, Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti'nin devleti ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne kasteden, pek çok kanlı terör eylemi ile irtibatlandırılan ve haklarında yukarıda sayılan mutlak terör suçlarından soruşturma veya kovuşturma bulunup, henüz yakalanamayan ve kırmızı bültenle aranan Fethullah Gülen, Şerif Ali Tekalan, Recep Uzunallı, Adil Öksüz, Ekrem Dumanlı, Cemil Bayık, Murat Karayılan, Duran Kalkan, Sabri Ok ve Ali Ekber Doğan ve bunlar gibi şüpheli ya da sanıkların, milletvekili seçilmelerinin, yemin ederek göreve başlamalarının ve TBMM'ye girmelerinin önü açılır ki bu durumun hukuken isabetli olduğunu savunmanın izahı kabil olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu itibarla, esasında Anayasa koyucu, hangi suçların Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında olduğunu tahdidi olarak belirlememişse de yukarıda sayılan ve bu kapsamda kaldığı kabul edilen mutlak terör suçları dışında suç olarak düzenlenen fiiller arasından da kapsamı belirleme görevini, özellikle soruşturma makamı ile derece ve temyiz mahkemelerinin takdirine bırakmıştır.”

Vakit, Danıştay saldırısı öncesi de hedef göstermişti

Gazeteci Ceren Sözeri, Danıştay saldırısı öncesi Vakit'in hedef göstermesini hatırlattı.

Vakit'in bu haberinden sonra Danıştay'a saldırı düzenlenmiş Mustafa Yücel Özbilgin öldürülmüştü, 4 üye de yaralanmıştı, sene 2006. Katil Alparslan Aslan 17 Şubat 2023'te cezaevindeki hücresinde ölü bulundu, intihar ettiği söylendi.