Yerlisi bitik yabancı çiftçiye $ akıyor

Yerlisi bitik yabancı çiftçiye $ akıyor
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ve arpa hasadı devam ederken ithalat yapmak için ihale açtı. Çiftçilik yapan mühendis Faik Toy sordu: “Arpa rekolte kaybının 3 mislini ithal etmek, çiftçiye açılmış savaş değil de nedir?”CHP’li...

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ve arpa hasadı devam ederken ithalat yapmak için ihale açtı. Çiftçilik yapan mühendis Faik Toy sordu: “Arpa rekolte kaybının 3 mislini ithal etmek, çiftçiye açılmış savaş değil de nedir?”
CHP’li Orhan Sarıbal “Kara gün dostu olan TMO, çiftçiyi kötü güne zorlar hale geldi” dedi.
Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı Devlet Bahçeli’den salı toplantılarında kürsüden sıkça işittiğimiz “Ne yapmak istemektedir?” çıkışlarını TMO için de kullanmak şart oldu, Bahçeli TMO’yu görmezden gelse de: TMO ne yapmak istemektedir?
YERLİYE PARA YOK, YABANCI ÇİFTÇİYE DOLAR-EURO AKIYOR
Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday ve arpa hasadı devam ederken üçüncü kez buğday ve arpa ithalatı yapmaya hazırlanıyor. TMO, ağustosta 515 bin ton arpa ve 395 bin ton buğday ithal etmek için ihale yapacak.
Kuraklık ve girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle Türkiye’deki arpa ve buğday üretiminde ciddi rekolte düşüklüğü meydana geldi. TMO, son bir ay içerisinde iki defa arpa ve ekmeklik buğday ithalatı yaptı.
AKP DÖNEMİNDE 21.2 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT
CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, “AKP döneminde 75 milyon ton buğdaya 20 milyar dolar, 5 milyon ton arpaya 1,2 milyar dolar ödedik. TMO, bu yıl fiyatları düşük açıkladı. Yurt dışından pahalı aldı. İçeriye ucuz satarak çiftçinin kara gün dostu olmak yerine kötü güne zorlayan kurum haline geldi” dedi.
TOPLAM İTHALAT 2.5 MİLYON TONA YAKLAŞTI
Türkiye’nin birçok yöresinde hasat sürerken TMO 30 Haziran ile 12 ve 13 Temmuz’da arpa ve buğday ithalatı yapmıştı. 3-4 Ağustos’ta ise üçüncü ihale gerçekleştirilecek. Üçüncü ihaleyle birlikte toplam 1 milyon 275 bin ton arpa ve 1 milyon 285 bin ton buğday ithal edilmiş olacak. Toplamda 2,5 milyon tona yakın ithalat yapılmış olacak.
Diyarbakır’da çiftçilik yapan Ziraat Mühendisi Faik Toy, TMO’nun 3 Ağustos’ta 515 bin ton ithal arpa, 4 Ağustos’ta da 395 bin ton ithal buğday ihalesi yapacağını söyledi. Toy, “Arpa rekolte kaybının 3 mislini ithal etmek, çiftçiye açılmış savaş değil de nedir?” diye sordu. Toy, bu yıl ithal edilen buğday ve arpanın protein değerinin daha düşük olması nedeniyle ucuza alındığını, iç piyasadaki buğday fiyatlarını düşürmek amacıyla bu yola başvurulduğunu öne sürdü.
“Bakan ‘ülkemde hasat zamanı buğday ithal etmeyeceğim’ demişti”
CHP’li Orhan Sarıbal ise TMO’nun iç piyasadaki buğday ve arpa fiyatlarındaki artışı önlemek için arpa ve buğday ithalatı yaptığını söyledi. TMO’nun ithalat lobilerini zengin eden kurum haline geldiğini savunan Sarıbal, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tarımda hasadın bütün Türkiye’de yoğun bir şekilde yapıldığı dönem. Bakan, ‘Ülkemde hasat zamanı buğday, arpa ithal etmeyeceğim’ demişti. Oysa aynı bakan, aynı hükümet, haziran ayında 400 bin ton buğday, 320 bin ton arpa; yine temmuz ayında 395 bin ton buğday, 440 bin ton arpa ithal etti. AKP döneminde 75 milyon ton buğdaya 20 milyar dolar, 5 milyon ton arpaya 1,2 milyar dolar ödedik. TMO, bu yıl fiyatları düşük açıkladı. Yurt dışından pahalı aldı. İçeriye ucuz satarak çiftçinin kara gün dostu olmak yerine kötü güne zorlayan kurum haline geldi.”

‘Afrika çiftçisine verilen destek Türk çiftçisine verilse sebze ve meyve daha ucuz olur’

CHP İstanbul milletvekilleri Gürsel Tekin ve Mahmut Tanal, esnaf ziyaretlerini sürdürüyor. Tekin ve Tanal, dün Kadıköy’deki Salı Pazarı’nda pazarcılarla ve alışverişe gelen İstanbullularla dertleşti. Pazara gelenlerin büyük kısmı, “Meyve çok pahalı, alamadık” dedi. Gürsel Tekin, pazardaki fiyatların marketlerden daha ucuz olduğunu hatırlatarak pahalılığa dikkat çekti.
Mahmut Tanal ise tarım politikalarını eleştirdi, yabancı ülke çiftçilerinin Tarım Bakanlığı eliyle zengin edildiğini anlattı: “Yoksulluk var, pahalılık var. Vatandaş özellikle bu ayda meyve alamadıklarından şikayetçi. Tarım Bakanlığı Afrika çiftçisine verdiği destekler ve primleri Türk çiftçisine verse Türkiye’deki meyve ve sebze daha ucuz olur. Pazardaki fiyatlara nazaran marketlerdeki fiyatlar bunun 2-3 misli…”

Fiskobirlik de isyan etti

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Başkanı Lütfi Bayraktar, “Eğer dünyada tekel üreticisi konumundayken, her yıl rekolteye bağlı piyasada oluşacak bir fiyat beklentisine gidiliyorsa yeteri kadar baskın rol üstlenemiyoruz demektir. Birbirinden farklı açıklanan rekolte tahminlerine göre fiyat belirlenmemelidir” dedi.
Her fındık sezonu öncesi rekolteye bağlı fiyat beklentisinin olduğuna dikkat çeken Bayraktar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bu sene de tespitimizi yaptık, öyle çok yüksek rakamlarda açıklandığı gibi bir rekolte olmadığını söyleyebilirim. Ama önemli olan bizim rekolte tahminimiz değil. Burada daha önemli olan bir yanlış var. Fiyatı belirleyen rekolte değil, dünyanın en büyük fındık üreticisi olarak biz olmalıyız. Birbirinden farklı açıklanan rekolte tahminlerine göre fiyat belirlenmemelidir.”
Fındıkta müdahale alımı yapan kurumun, aldığı fiyatın altında bir fiyattan fındık satmaması gerektiğini de ifade eden Bayraktar, “Hiçbir müdahale kurumu ürünü aldığı fiyatın altında piyasaya arz etmez, eğer ederse bu müdahale alımı ve kurumu olmaz. Bugün fındıkta müdahale alımını yapan kurum TMO’dur. TMO da piyasayı dengelemek durumundadır. Bugüne kadar müdahale alımı yapan TMO da aldığı ya da altında bir fiyattan fındık sattığı görüldü.” diye konuştu.
Bayraktar, “Oysa ki piyasanın TMO’dan bu şartlarda fındık alma ihtimali varsa fiyatlar istenildiği kadar yükselmesi beklenemez. Eğer TMO geçen yıl 22,5 liradan fındık alıp kâr edebiliyorsa neden üretici sezon başında 20 liranın altında fındık satmak zorunda kaldı. Bu nedenledir ki müdahale kurumu aldığı fiyattan veya altında bir fiyattan piyasaya fındık satıyorsa piyasaya müdahale edemiyor demektir” ifadelerini kullandı.