Yeşil Dönüşüm için İklim Bankası sözü

Yeşil Dönüşüm için İklim Bankası sözü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, partisinin enerji sektörüne ilişkin vaatlerini açıkladı. DW Türkçe’den Eray Görgülü’nün haberine göre yatırım fonlarıyla ilgili finansmanın hazır olduğunu belirten Akın, Akkuyu...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, partisinin enerji sektörüne ilişkin vaatlerini açıkladı. DW Türkçe’den Eray Görgülü’nün haberine göre yatırım fonlarıyla ilgili finansmanın hazır olduğunu belirten Akın, Akkuyu Nükleer Santrali için de "Devam edecek" dedi.

"Enerjiyi yönetemeyen, dünyayı yönetemez. Aynı şey Türkiye için de geçerli. Enerjiyi yönetemeyen Türkiye'yi yönetemez" diyen Akın, enerji politikalarına yönelik tüm hazırlıklarını tamamladıklarını kaydetti.

4.5 MİLYON KİŞİ FATURA ÖDEYEMEDİ

Türkiye'de geçtiğimiz yıl 4,5 milyon kişinin elektrik faturasını ödeyemediğini hatırlatan Akın, bu yıl ise bu konudaki istatistiklerin açıklanmadığını vurguladı. İktidara geldiklerinde Sosyal Enerji Fonu (SEF) kuracaklarını açıklayan Akın, "Enerji yoksulluğu ve yoksunluğu tanımlanıp bununla ilgili bütün adımlar atılacak" diye konuştu.

Türkiye'de yeşil dönüşüm hedeflediklerini de kaydeden Akın, "Yeşil dönüşüm olmadan finansa ulaşamıyorsun. Şu anda Sayın Genel Başkanımız İngiltere'de ve bununla ilgili finansmanımız da hazır. Yeşil dönüşüm projelerinde kullanacağımız finansmanla ilgili uluslararası yatırım fonları hazır. Türkiye'nin yeşil mutabakatını biz yapacağız " ifadelerini kullandı.

"GÜVENLİ MADENCİLİK İÇİN YATIRIM GEREKİYOR"

Amasra’da 42 madencinin yaşamını yitirdiği maden kazasına da değinen Akın, "Madenciliğin fıtratında ölüm olmadan rahatlıkla madencilik yapılma imkanı var. Bunun için yatırım gerekiyor" dedi.  Akın, TEİAŞ ve BOTAŞ’ı da özelleştirme kapsamından çıkaracaklarını açıkladı.

"Ortada tamamen enerji şirketlerine, lobilerine teslim olmuş bir Enerji Bakanlığı ve bir EPDK var" diyen Akın, bu yılın başında Isparta’da altı gün boyunca yaşanan elektrik kesintisini hatırlattı. Akın, "Yeterli denetim yok. Denetlendiği zaman da 5’li çetenin firmaları çıkıyor " dedi.

"AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ DEVAM EDECEK"

Akın, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili soruya da yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "CHP gelirse bu projeler çöpe gidecek" ifadesini kullandığını belirten Akın, "Özellikle işte Akkuyu Nükleer Santrali. Devlette devamlılık esas olduğu için tabii ki devam edecek " diye konuştu. Santralin bir kapalı kutu olduğunu iddia eden Akın, "Şartlar neler? Hiç kimse bilmiyor. Çevresel etkileri bilinmiyor. Bir kere bunları kamuoyuna açıklayıp rahatlatmak lazım" ifadesini kullandı.