Yoksul muyuz değil miyiz

Yoksul muyuz değil miyiz
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un “Yoksulluk, özellikle aşırı yoksulluk, uluslararası dokümanlarda da ifade edildiği gibi artık Türkiye için sorun olmaktan kalktı. Biz daha ziyade refahı paylaşmayı...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un “Yoksulluk, özellikle aşırı yoksulluk, uluslararası dokümanlarda da ifade edildiği gibi artık Türkiye için sorun olmaktan kalktı. Biz daha ziyade refahı paylaşmayı önemsiyoruz” açıklamasına tepki gelmeye devam ediyor.
İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı, bakanın açıklamasından bir anlam çıkaramadığını belirterek, “Türkiye gelir dağılımı açısından OECD ülkeleri içerisinde en kötü gelir dağılımına sahip üç ülkeden biri” dedi.
Covid-19’un etkilerinin Türkiye’de ciddi boyutlara ulaştığını belirten Günçavdı, “Özellikle işten çıkarmaların yasaklanmasıyla birlikte, ekonomideki bazı sorunları halının altına süpürdük. Hesaplamamıza göre, yoksul olarak ifade ettiğimiz 10 milyon 300 kişi var. Covid-19 nedeniyle bu oran iki katına, yoksulluk seviyesi de yüzde 25’lere çıkabilir” ifadelerini kullandı.
Bakan Selçuk’un aşırı yoksulluk tanımına da değinen Günçavdı, “Dünya Bankası’nın tanımına göre, mutlak yoksulluk günlük 1.90 dolar ve altında harcama yapan kişi demek. 2018 verilerine göre, Türkiye’de 600 bin kişiden bahsediyoruz. Herhangi bir tedbir alınmadığı takdirde, mutlak yoksul sayısının 8 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz. Hanelere destek sağlanırsa da 5 milyon civarına inecek ancak” diye konuştu.