Yönetim ‘mış’ gibi yapıyor

Yönetim ‘mış’ gibi yapıyor
Yavuz Oğhan’la ‘BideBunuİzle’ programına konuk olan ekonomist Güldem Atabay ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ‘’Ekonomi yönetimi mış gibi yapıyor. Faizi bastırarak indiriyor, gerekli adımları atmıyor....

Yavuz Oğhan’la ‘BideBunuİzle’ programına konuk olan ekonomist Güldem Atabay ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ‘’Ekonomi yönetimi mış gibi yapıyor. Faizi bastırarak indiriyor, gerekli adımları atmıyor. Ekonomi yönetimiyle ilgili bir sorunumuz var ve ortak akıl yok’’ diyen Atabay, ‘’Ekonomi stratejiyle yönetilir, ayak oyunları ile yönetilmez’’ ifadelerini kullandı.
Atabay ‘’Türkiye’de yönetim ve hukuk problemi olsa da öncesinde Suriye sorunu sonra Doğu Akdeniz, devamında ‘Erken seçim olur mu?’ derken Azerbaycan-Ermenistan gerginliği de yatırımcı nezdinde bir endişe yaratır. TL’nin asıl değer kaybının sebebi bunlar değil. Türkiye’deki bozuk yönetim ortamı’’ dedi.
Politika faizini 8.25’lerden 10.25’e getirilmesinin bir faizi artışı olmadığını söyleyen Atabay, ‘’Zaten 10.6 ile fonlama yapılıyordu. Merkez, daha da faiz arttıracağının sinyalini de veremedi. Dolambaçlı yollarla faizi arttırmış gibi yaparım ama arttırmam dedi. Mış gibi yapıp gerekli adımı atamıyor. Swap limitleri yükseldi ama zaten yerel seçimden önce böyle bir limit yoktu. Seçimden önce TL’nin değeri kaybolmasın diye yabancıları sıkıştırdılar. Pandemiyi dışarıda tutun, Merkez Bankası’nın rezervleri bu uğurda harcandı. Kamu bankaları piyasaya müdahele eder oldu. Dalganın geleceği zaten belliydi’’ dedi.
Bugün açıklanacak YEP’e ilişkin de umutsuz olduğunu dile getiren Atabay ‘Orta Vadeli Mali Program’da da mış gibi yapma durumuna aşina olduğumuzu söylüyor, ‘’Kendi içindeki hedefler tutarsız ve inandırıcı değildi. Faizi arttırdık mı, arttırdık; swap limitini yükselttik mi, yükselttik; aktif rasyosunu düşürdük mü düşürdük. Hadi bir de ekonomi programı açıklayalım burada bir çıpa olsun, Dolar/TL bu seviyede dursun. Hayır Dolar/TL böyle durmayacak. O programın inandırıcı olması lazım.’’