2004’ten beri tükenmeyen müjde: Doğalgaz

2004’ten beri tükenmeyen müjde: Doğalgaz
Türkiye’de doğal kaynak keşifleri bitmek bilmiyor. Özellikle de seçim dönemlerinde. Belleklerden çok kolay çıkıyor ama gazete arşivlerinde kısa bir tarama yapıldığında doğalgaz ve petrol keşiflerine dair müjdeler hayli gerilere...

Türkiye’de doğal kaynak keşifleri bitmek bilmiyor. Özellikle de seçim dönemlerinde. Belleklerden çok kolay çıkıyor ama gazete arşivlerinde kısa bir tarama yapıldığında doğalgaz ve petrol keşiflerine dair müjdeler hayli gerilere kadar uzanıyor.

Son olarak AKP iktidarı dönemine bakıldığında bile 2004 yılından beri doğal kaynakların çıkarıldığını bir türlü göremedik ama Türkiye’ye verilen doğal kaynak keşfedildiği müjdeleri tekrarlanır oldu. Müjdelerin hepsini toplasak Türkiye’yi onlarca kere kalkındıracak bir gelire sahip olmak gerekirdi. Türkiye’nin ihtiyacını yıllarca karşılayacak büyüklükte bir doğalgaz rezervi keşfedildiği iddiası bir kez daha gündemde. Bu iddialar, özellikle iktidar yanlısı medyanın favori manşetleri arasında.

Journo, doğalgaz, petrol ve kömür gibi enerji rezervlerinin tespit edildiği yönündeki haberleri derledi:

9 EYLÜL 2004
Hürriyet: Akçakoca’da doğalgaz bulundu
Akçakoca açıklarında doğalgaz bulundu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, sondaj sonucu, Karadeniz’in ilk ekonomik ve ticari doğalgaz keşfini yaptıklarını açıkladı. Yıl sonuna kadar ciddi yatırımlar yapılarak, doğalgaz karaya çıkartılacak.

26 KASIM 2006
DHA: Akçakoca’da doğalgazdan sonra petrol umudu
TPAO Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Türkiye’nin Karadeniz’de bulunan ilk doğalgaz üretim tesisinde sona doğru gelindiğini, açıklarda ve daha derinlerde petrol bulacaklarından emin olduklarını söyledi.

20 MAYIS 2007
AA: Karadeniz doğal gazı devreye girdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Akçakoca açıklarında çıkartılan doğalgazın Türkiye’de konutlarda tüketilen doğalgazın onda birini karşılayabildiğini söyledi.

26 AĞUSTOS 2007
Sabah: Karadeniz’de petrol ağa takıldı Müjdeli haber önceki gün Meclis’te Cumhurbaşkanlığı 2. tur oylaması yapılırken geldi. Muharrem Sarıkaya, Enerji Bakanı Hilmi Güler’in verdiği müjdeli haberi yazdı.

15 MAYIS 2009
Sabah: Sakarya’da doğalgaz bulundu
Kaynarca ilçesinde, TPO tarafından yapılan sismik araştırmalar sonrasında bölgede doğalgaza rastlanınca sondaj çalışması başlatıldı. TPAO bir süre önce Karadeniz Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunması üzerine Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı aynı hat boyunda araştırma yaptı.

17 HAZİRAN 2010
AA: Yeni doğalgaz rezervi bulundu
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Batı Karadeniz açıklarında doğalgaz arama çalışmalarında 1.600 metre derinlikte yeni rezerv bulunduğu bildirildi. Akçakoca sahilinin yaklaşık 14 kilometre açığında, denizin 100 metre derinliğinde yeni bir kuyu açılarak sondaj çalışması başlatıldı.

29 MART 2011
AA: TPAO’dan sevindiren Akçakoca açıklaması
TPAO’dan Akçakoca’daki üretim platformuyla ilgili güzel haber geldi. Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Düzce Akçakoca açıklarındaki 4.doğalgaz üretim platformunun devreye girmesiyle günlük 250 bin metreküp olan doğalgaz üretimlerinin 600 bin metreküpe çıktığını söyledi.

25 AĞUSTOS 2012
Bakan Yıldız: Petrol bulduk ama çıkaramıyoruz
Akçakoca açıklarındaki doğalgaz platformunda incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hakkâri civarlarında önemli miktarda petrol bulgusuna ulaştıklarını kaydetti. Yıldız, “Ancak hem özel sektör hem de TPAO petrolü terör nedeniyle aramaya başlayamadı” dedi.

10 MART 2013
Milliyet: Karadeniz, petrol ve doğalgazda yeni merkez
Enerji savaşlarının yeni merkezi Karadeniz oluyor. Exxon-Mobil, Shell, Chevron, Total, OMV, Rosneft, Petrobras ve Repsol gibi küresel oyuncuların bölgeye akın etmesi “Karadeniz’de ciddi petrol ve doğalgaz rezervi” olduğuna dair tezleri güçlendiriyor.

29 HAZİRAN 2020
Bakan Dönmez: Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye Petrolleri’nin kendi sondajıyla Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu. Rezerv yakaladılar. Üretim de yapılıyor. Batı Karadeniz tarafında böyle bir keşfimiz ve üretimimiz var. Karadeniz’den o açıdan biraz daha ümitliyiz” dedi.


Bakan Dönmez: Mart sonunda ilk gazı sisteme vereceğiz

AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü "Fatih Sondaj gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti" müjdesini vermişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 58 milyar metreküplük doğalgaz keşfi ile ilgili olarak, "Mart sonunda ilk gazı sisteme vereceğiz" dedi. Dönmez, doğal gaz keşfinin detaylarıyla ilgili açıklamasında Karadeniz'de yeni sondajla birlikte rezervin, 710 milyar metreküpe çıktığını, gazın kara işleme tesisinin yüzde 85 oranında tamamlandığını dile getirdi. Karadeniz gazının faturalara nasıl yansıyacağına ilişkin soru üzerine Bakan Dönmez, ilginç bir yanıt verdi, “Gaz cari açığın kapanmasına olumlu yansıyacak. Gazı biz sisteme verelim, bu değerlendirmeleri belki ondan sonra yapmakta fayda var" dedi.