25 metreküplük ücretsiz doğal gaz uygulaması bitti: Hükümetten enerjide kademeli zam formülü!

25 metreküplük ücretsiz doğal gaz uygulaması bitti: Hükümetten enerjide kademeli zam formülü!
1 yıldır devam eden 25 metreküplük doğal gaz desteği 1 Mayıs 2024 itibarıyla sona erdi. Hükümet enerji fiyatlarına zam yapmayı planlarken, zam formülünün kademeli yapılacağı konuşuluyor.

1 yıldır devam eden ve geçen yıl Nisan 2023’te başlayan mutfak ve sıcak tüketiminde 25 metreküpe kadar ücretsiz doğal gaz uygulaması 1 Mayıs 2024 itibariyle sona erdi.

25 metreküp ücretsiz doğal gaz uygulamasını 1 Mayıs itibarıyla sonlandıran ve enerji fiyatlarında zam yapmayı planlayan hükümetin, tek bir oran yerine gelir ve tüketim gruplarına göre kademeli zam formülü üzerinde durduğu belirtiliyor.

Bloomberg'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bir süredir bu plan üzerinde çalıştığını iddia etti.

Yetkili, hükümetin düşük gelirli haneleri daha düşük faturalarla desteklemeyi amaçladığını ve uygulamanın, gelir veya tüketim arttıkça enerji tarifelerinin kademeli olarak artabileceği anlamına geleceğini belirtti.

EPDK'nın belirlediği sabit elektrik birim fiyatı iş yerleri için 4.4516 TL, meskenler (ev) için 1.73 TL'dir. Serbest piyasada elektrik birim fiyatı ise % 0.5 oranında daha ucuz.

Mayıs ayında faturalara 150 TL eklenecek

1 Mayıs tarihi itibarıyla, tüm doğal gaz faturalarına 25 metreküplük ilave bedel yansıtılacak. Şehirler arasında değişiklik göstermesine karşın, söz konusu bedelin faturaya yansıması yaklaşık olarak 150 TL şeklinde gerçekleşecek. Bir başka deyişle vatandaşlar, aynı doğal gaz kullansalar bile mayıs ayı faturalarında fazladan 150 lira ödeme yapmak mecburiyetinde kalacak.