Her şey ‘düğümdüğüm’

Gevende’nin vokalisti Ahmet Kenan Bilgiç son teklisi ‘düğümdüğüm’ü yayınladı. Elektronik tınıların da kulağımıza geldiği parça ne kadar yol alsak da sonuçta başladığımız yere varıp ‘düğümdüğüm’ olduğumuzu anlatıyor

Türkiye’de saykodelik müziğin adını duyuran ve tanıtan isim Baba Zula’dır. Grubun geniş kitlelere yayılmasının ardından saykodelik müziğin türevleri arasında farklı isimler de zamanla piyasaya çıkmaya başladı. Bunların başında da Gevende yer alıyor.

2000 yılında Eskişehir’de kurulan grup, 2005 Roxy Müzik Günleri’nde birincilik elde etti ve müzik piyasasına aynı yıl çıkardığı ‘Ev’ isimli albümüyle hızlı bir giriş yaptı. 2017 yılına kadar beş albüm yayınlayan Gevende yer aldığı farklı projelerle de dikkat çekti. O yıldan beri sesi soluğu çıkmayan Gevende’de, vokalist Ahmet Kenan Bilgiç birçok ödüllü filmin müziklerine imza attı. Bunların yanında da gruptan ayrı yaptığı solo çalışmalarıyla alternatif müzik piyasasında adından sıkça söz ettirmeye devam ediyor. Bunun son örneği de yayınladığı son single ‘düğümdüğüm’.

‘düğümdüğüm’, akustik – elektronik bir şarkı. Elektronik tınıların da kulağımıza geldiği parça ne kadar yol alsak da sonuçta başladığımız yere varıp ‘düğümdüğüm’ olduğumuzu anlatıyor. Şarkının videosu da Ahmet Kenan Bilgiç’in yaptığı bir tren yolculuğunda çektiği görüntülerden oluşuyor. Albüm kapağında da 200’e yakın gökyüzü fotoğrafı kullanılmış.

Üzerinde çokça düşünülmüş ‘düğümdüğüm’ü aklınızın bir yerine yazın derim.  

Ahmet Kenan Bilgiç’le 3’te 3

‘düğümdüğüm’ün çıkış hikayesinden biraz bahseder misin?

Yekpare gökten indi diyebilirim. İlham perisi ordusu gelip bıraktı gitarları, aranjmanı ve vokal melodisini.  Uzun bir prova gününün gecesinde stüdyoda takılırken çıktı, o esnada trompetçimiz Serkan Emre Çiftçi cep telefonuna kaydetmiş, sonra da gelip üzerine çaldı zaten. Uzun zaman bekledi parça, sonrasında sözler üzerine çalıştım ve gitarları Süha Rami’ye teslim ederek kayda girdim. İlk çıktığındaki halini tamamen korudum.

Solo projelerinde, yaptığın film müziklerinde Gevende’den farklı bir tarz benimsiyorsun… İkisinin sendeki anlamlarını anlatabilir misin?

Film müziği diğer müzik yaklaşımlarından çok daha farklı bir yerde. Orada modacıdan çok terzi gibi de çalışman gerekiyor. Bir de yönetmen faktörü var.  Kendi müziğinizi yaparkenki  gibi yalnız değilsiniz orda yani. Bunlarla beraber her film projesinde farklı müzikal yaklaşımlara sahip olabilirsiniz.  Her projede başka bir  ses ve enstrüman dünyası içinde gezinmeyi tercih ediyorum; film izin verdiği sürece.  Gevende’nin müziği, beş kişinin dinamiklerinden oluşan, doğaçlamalarla yoğrulan bir müzik.  Oradaki kompozisyonlar haliyle solo projelerdeki yaklaşımdan çok daha farklı oluyor.

Yakında dinleyeceğimiz yeni projelerin var mı?

Yeni albüm ile uğraşıyorum, daha akustik-elektronik bir ses dünyası içerisinde geziniyor şu an ama yolda neler olur bilinmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Burak Soyer Arşivi