Çevre aktivistleri: Sinpaş, denize foseptik hattı döşedi

Çevre aktivistleri: Sinpaş, denize foseptik hattı döşedi
Muğla’nın Marmaris ilçesi Kızılbük’te ‘doğayı talan eden’ Sinpaş GYO’nun denize foseptik atık için boru hattı döşediği öne sürüldü.Olay yerinde görüntü çeken çevre aktivistleri "kanalizasyonun deniz...

Muğla’nın Marmaris ilçesi Kızılbük’te ‘doğayı talan eden’ Sinpaş GYO’nun denize foseptik atık için boru hattı döşediği öne sürüldü.

Olay yerinde görüntü çeken çevre aktivistleri "kanalizasyonun deniz içine deşarj edileceğini" söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na “Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir” raporu vermişti. Ama bakanlık bu raporu ‘görmezden gelerek‘ Sinpaş’a "ÇED olumlu" kararı vermişti.

Diken gazetesinde yer alan habere göre konu hakkında basın açıklaması yapan Marmaris Kent Konseyi, boru döşenmesiyle Marmaris Limanı’nın atık çukuruna döneceği belirtilerek karardan dönülmesini istedi.

Marmaris Kent Konseyi’nin açıklaması şöyle:

"Hangi siyasi partiden olursa olsun, tüm belediye yönetimlerine bir sorumuz var: 46 bin m2 inşaat hakkı olan ve mevzi imar planına göre verilmiş bir ruhsata, tadilat ruhsatı ile 122 bin m2 inşaat hakkı verilmesi hukuka uygun mudur?

İşte ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, hukuki ve ahlaki çöküntünün temel nedeni tam da bu kanunsuzluk örneği ile anlaşılır hale geliyor. Marmaris Belediyesi, Sinpaş inşaatına kanunsuz ve usulsüz olarak ruhsatlar veriyor, onlar da ne yangın ne Milli Park, ne inşaat yasağı ne de ekosistem tanıyor. Daha önce yüzlerce kez projenin Marmaris’e ve Marmarislilere vereceği zararları belgeleri ile söylemiş ve gereken şikayetleri yapmıştık.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bakanlığa verdiği, ‘Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir‘ şeklindeki itiraz raporuna rağmen bakanlık gerçeği görmezden geldi. Sinpaş’a ‘ÇED olumlu’ kararı vererek Marmaris’i büyük bir kirlilik gerçeği ile baş başa bıraktı. Bugün geldiğimiz nokta Sinpaş tüm bu usulsüzlüklere sırtını dayayarak kanalizasyonunu ve kirli atık sularını denize vermek için denizin içine boru döşemektedir. Milli parkı talan ettiği yetmezmiş gibi Marmaris denizini bir fosseptik çukuruna çevirmeye karalı.

Denizciler biliyor ki lodoslu havalarda, Marmaris Limanı atık havuzuna dönüşecek. Geçen yaz İçmeler’de yaşanan deniz kirliliğinden kaynaklı rahatsızlıklar yüzünden hem turistlerden hem de otelcilerden yüzlerce şikayet almıştık. Bunun daha başlangıç olduğunu o zaman da söylemiştik.

Marmarisimizin ormanları yandı, yanmaya da devam ediyor. Bu kayıp yetmezmiş gibi şimdi denizimiz büyük bir kirlilik gerçeğiyle karşı karşıya.

Başta Belediye Meclis Üyeleri olmak üzere bu kentten ekmek yiyenlerin, bu kentin ismini kullanıp kariyer ve itibar kazananların şimdi kente borcunu ödeme ve koltuklarının hakkını verme zamanıdır. Belediye bu işin müsebbibi olabilir.

Ama unutulmamalı ki; atananlar ve kamu yöneticileri de onlar kadar mesuldürler. Halkı bilgilendirmeyerek ya da yandaşlıkla hareket etmesi için baskılayarak kötü ve kanunsuz olanda gerçekleşen ittifak Marmaris’imizin doğasını mahvedecek ve halkını pislik içinde bir denize mahkûm edecektir."

Sinpaş'tan açıklama

Olay hakkında medyada yer alan haberlere Sinpaş'tan açıklama geldi. Yapılan açıklama şöyle:

"Usulsüz bir ruhsatımız yoktur. Deniz içine kanalizasyon deşarj edilmek üzere hat döşenmesi gibi bir durum da asla söz konusu değildir.

Görüntülerde bahsi geçen borular, borulama tesisatına vakıf her teknik personelin de anlayacağı üzere kanalizasyon hattı değil, alın kaynağı ile birleştirilmiş olan basınçlı hdpe hatlarıdır. Foseptik ile kesinlikle ilgisi yoktur.

Bu borular ileride tesis edilecek olan denizden su alma yapısına bağlanacak, su ihtiyacını karşılamak üzere deniz suyu tedariği için kullanılacaktır. Söz konusu borular aynı zamanda deniz suyunun arıtılıp kullanım suyu olarak kullanılabilmesi için de tesis edilecektir.

Şu anda boruların basınç testi yapılmakta ve suda serbest halde bulunmaktadır. Denize batırma ve montaj işlemleri şu aşamada yapılmamaktadır.

Haberde iddia edilenin aksine, projenin Muski ile devam eden süreci dahilinde tüm atık sular arıtma tesisinde toplanacak ve arıtılacaktır. Bu anlamda gerek şu an gerekse kalıcı sistemde denize tek bir damla atık su verilmesi söz konusu değildir.

Ayrıca belirtmek isteriz ki Kızılbük GYO'nun kendi misafirlerini ağırlayacağı bir koyda denizi kirletmesi zaten mümkün olamayacağı için bu tarz asılsız iddiaların gündeme taşınması bile sadece kötü maksatlıdır.

Geliştirdiğimiz devremülk projemiz kapsamında bölgenin önemli bir oyuncusu olduğumuzun altını çizer, iddiaların aksine Marmaris'e katkı sağlamayı çalışmalarımızın merkezinde gördüğümüzü de bir kere daha vurgulamak isteriz.

Bu yönde haberler öncesinde en doğru bilgiyi almak üzere tarafımıza bilgi verilirse çok seviniriz, en şeffaf şekilde detayları paylaşmak isteriz."