Denizlililerden taş ocağı isyanı: ‘Adeta deprem yaşıyoruz’

Denizlililerden taş ocağı isyanı: ‘Adeta deprem yaşıyoruz’
Denizli’nin Honaz ilçesinde taş ocağında dinamitle yapılan patlatma sırasında dağdan kopan kaya parçaları nedeniyle bölge halkının can güvenliği tehdit altına girdi. Top sahasının taş ocağına dönüştüğünü söyleyen...

Denizli’nin Honaz ilçesinde taş ocağında dinamitle yapılan patlatma sırasında dağdan kopan kaya parçaları nedeniyle bölge halkının can güvenliği tehdit altına girdi. Top sahasının taş ocağına dönüştüğünü söyleyen Aşağıdağdere Mahallesi muhtarı Murat Efe “Halka sormadan 'ÇED gerekli değildir' kararı alınmış. Yaklaşık 8 bin dönüm arazi var. Burada tarım ve hayvancılık yapılıyor. En son patlatma çok kötü oldu. Nasıl hâlâ ruhsat veriliyor anlamıyoruz” dedi.

Honaz ilçesine bağlı Aşağıdağdere Mahallesi’nin yaklaşık 400 metre yakınındaki Kelkaya Dağı’nda özel bir şirkete ait taş ocağında dinamit patlatılarak çalışma yapılıyor. Patlatmalar sırasında dağdan kopan kaya parçaları büyük bir toz bulutu oluşturarak yuvarlanıp bölgeye düşen kaya parçaları nedeniyle bazı evler ve bahçeler zarar gördü.

Öte yandan mahalleliler bölgede açılmak istenen başka bir taş ocağı için yapılan başvuruya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararına itiraz ederek mevcut kalker taşı ocağının da kapatılması için il müdürlüğüne başvurdu. İl müdürlüğü önünde toplanan 40 kişilik grup mahallelinin imzaladığı 600 dilekçeyi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne teslim etti.

“Hukuk davası açacağız”

Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Hasan Ozan Orpak, mahallenin yaşanamaz hâle geldiğini söyledi. Ocağın yıllardır mahallenin havasını, suyunu mahvettiğini vurgulayan Orpak şunları ifade etti: “Mahallenin yıllardır havasını, suyunu, toprağını mahveden bir ocak var. Yakın zamanda ÇED gerekli değildir kararı çıkarılmıştı. Alanda patlamalar yaşanıyor. Mahalle yaşanamaz hâle gelmiş durumda. Evlerin içlerine kadar taşlar geliyor. Vatandaşın can güvenliği yok. İnsanlar göçmeye başladılar. Dilekçelerimizi verdik. Hukuk davası açacağız. Bağımsız Türk yargısı bu konuda gereken kararı verecektir.”

“Halka sormadan ÇED gerekli değildir kararı alındı”

Aşağıdağdere Muhtarı Murat Efe ise patlamalardan dolayı mahalle halkının huzurunun kalmadığını belirtti. Can ve mal güvenliklerinin bulunmadığını anlatan Efe, “Top sahası, taş sahası oldu. 11 Ekim'de patlatma yapıldı. Evlerin avlusuna bile taşlar geldi. Jandarmayı çağırdık, tutanaklar tutuldu. Çocuklar dışarıya çıkmaya korkuyor. Başka bir firma daha müracaat etmiş. Halka sormadan 'ÇED gerekli değildir' kararı alınmış. Yaklaşık 8 bin dönüm arazi var. Burada tarım ve hayvancılık yapılıyor. En son patlatma çok kötü oldu. Nasıl hâlâ ruhsat veriliyor anlamıyoruz. 600'e yakın imzayı il müdürlüğüne teslim ettik. Sonuna kadar arkasında duracağız. Duvarlar çatlıyor, camlar kırılıyor” ifadelerini kullandı.

İl Müdürlüğü ÇED raporunu gerekçe gösterdi

Mahalleliden Ayşe Besim, “Evlerimizde korku içinde yaşıyoruz. Patlatma olduğu zaman adeta deprem gibi hissediyoruz. Üzerimize taşlar geliyor. Camlar kırılıyor, evlerimizin duvarları çatlıyor” derken Ayşe Şen de “Burada maden ocağı istemiyoruz. Patlamalar bu şekilde devam ederse evlerimiz başımıza yıkılacak” diyor.

Denizli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada, “ÇED gerekli değildir' raporu bölgede yapılan incelemede olumsuz bir görüş sunulmadığı için verildi” diyerek ÇED raporunu savundu.

Açıklamada raporun sadece çevresel etkiyle ilgili görüş olduğu, izin ve ruhsat olmadığı bildirildi. “Müracaat eden firma gerekli kurumlardan ruhsatını aldıktan sonra faaliyete geçebilecek. Ayrıca patlatma yapan firma mahalle ile ocak arasında set kuracak. Kurulan setin kopan kaya parçalarının mahalleye zarar vermeyecek” denildi.