İzmir’e bin akıllı bisiklet geliyor

İzmir’e bin akıllı bisiklet geliyor
İzmir’in yenilenen bisiklet paylaşım sistemi BİSİM, 500 elektrikli ve 500 manuel bisikletle sahaya indi. QR kodla hızlı kiralama, uydu takip sistemi ve mobil uygulamayla artık daha teknolojik, erişilebilir ve çevreci.

İzmir’in sevilen bisiklet kiralama sistemi BİSİM, yenilenen altyapısıyla yeniden hizmete başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir ulaşım hedefi doğrultusunda geliştirilen sistem, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda tanıtıldı. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başta olmak üzere, belediye bürokratları ve İzmir Teknoloji AŞ yöneticileri katıldı.

Tugay: “Karbonsuz bir şehir bizim dönemimizde mümkün olacak”
Toplantıda konuşan Başkan Dr. Cemil Tugay, İzmir’in karbon nötr olma hedefini vurguladı:
“BİSİM sadece bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda İzmir’in simgelerinden biri. 500 manuel, 500 elektrikli yeni bisikletimizle kentte bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. İzmir’in havası temiz, trafiği daha az olsun istiyoruz. Türkiye’de bir şehir karbon nötr olacaksa bu İzmir olacak.”

whatsapp-image-2025-08-04-at-12-51-22.jpeg

Klasik istasyonlar kalktı, QR kodla kiralama başladı
BİSİM’in önceki sistemine kıyasla büyük bir dönüşüm geçirdiğini belirten yetkililer, yeni mobil uygulamayla kullanıcıların sadece QR kod okutarak saniyeler içinde bisiklet kiralayabileceğini açıkladı. Artık kullanıcılar istasyon aramak zorunda kalmayacak, belirlenen alanlar arasında bisikletlerini alıp bırakabilecek.

Fiyat tarifesi açıklandı
Yeni dönemde uygulanan fiyatlar şöyle:

  • Manuel bisiklet: Dakikası 1,50 TL, ilk 5 dakika 10,00 TL, 1 saatlik sürüş 92,50 TL

  • Elektrikli bisiklet: Dakikası 4,50 TL, ilk 5 dakika 20,00 TL, 1 saatlik sürüş 267,50 TL

Pilot uygulama iki bölgede başladı
Yeni sistem pilot olarak Karşıyaka ve İnciraltı’nda devreye alındı. İlerleyen süreçte tüm İzmir’e yayılacak. Kullanıcılar, kredi kartı ile mobil uygulama üzerinden bisiklet kiralayabilecek. Sistem, toplu ulaşımı tamamlayan çevreci bir seçenek olacak.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar