Mersin’de 1 ton plastik atık geri dönüştürüldü
Mersin Büyükşehir Belediyesi, sahillerde plastik kirliliğini azaltmak için yürüttüğü “Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz” projesi ile önemli bir geri dönüşüm başarısına imza attı. Adnan Menderes Bulvarı sahiline yerleştirilen ünitelerden 93 bin 500 adet pet şişeye karşılık gelen 935 kilogram plastik toplandı. Son bir yılda 150 bin pet şişe kapağına denk gelen plastik atıklar da ileri dönüşümle saksı, anahtarlık ve acil durum düdüğüne dönüştürülerek vatandaşlara dağıtıldı.
Su Çeşmeleri Sayesinde Yarım Milyon Şişe Kullanımı Önledi
Sahile yerleştirilen 6 içme suyu çeşmesi, vatandaşların matara ve suluklarını doldurabilmesine imkân tanırken; 10 ayda 240 metreküp su kullanımına ulaşıldı. Bu uygulamanın, yaklaşık yarım milyon plastik su şişesinin doğaya karışmasını engellediği belirtildi.
Dr. Altun: “Plastik kirliliğini azaltmak için sürdürülebilir bir adım”
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Çevre Mühendisi Dr. Zeki Altun, projenin Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında en başarılı uygulamalardan biri seçildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“Amacımız, plastik kirliliğini azaltmak, sıfır atık uygulamalarını yaygınlaştırmak ve geri dönüşüm kültürünü güçlendirmek. Bu proje, hem çevresel etki hem de toplumsal farkındalık açısından sürdürülebilir bir model sunuyor.”
Altun, bir ton plastik atığın geri dönüşümüyle 1600 kilogram karbondioksite eşdeğer sera gazı tasarrufu sağlandığını belirterek projenin iklim değişikliğiyle mücadeleye de katkı sunduğunu vurguladı.

Öğrenciler ve Gönüllülerle Farkındalık Çalışmaları
Proje kapsamında son bir yılda yaklaşık 1500 öğrenciye çevre eğitimi verildi, gönüllülerle birlikte sahil temizliği yapıldı. Eğitimler ve saha çalışmalarıyla plastik kirliliğine karşı toplumsal farkındalığın artırılması hedefleniyor.
Kaynak:Bülten