Mogan Gölü'nde temizlik seferberliği devam ediyor

Mogan Gölü'nde temizlik seferberliği devam ediyor
Gölbaşı Belediyesi, Mogan Gölü'nde ikinci etap temizlik çalışmalarına başladı. Başkan Odabaşı, "Çamur ve atıklar kötü kokulara neden oluyordu. 300 metre platform oluşturduk ve atıkları temizleyeceğiz" diye belirtti.

(ANKARA) - Gölbaşı Belediyesi, Mogan Gölü'nde ikinci etap temizlik çalışmalarını başlattı. Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, "Gölün de çekilmesiyle çamur ve atıklar görünür haldeydi. Bunlar koku veriyordu. Temiz taşlardan oluşan 300 metre platform oluşturuldu. 40 bin metreküpün üzerinde olan çamur atıkları, diğer kirlilikler ve çürümüş kamışları temizleyeceğiz" dedi.

Ankara'nın en değerli doğal alanlarından biri olan Mogan Gölü'nde geçen yıl Sukesen Deresi'nin döküldüğü noktada tamamlanan birinci etap çalışmalarının ardından, bu yıl sahil caddesi çevresindeki bölgenin temizliği için ikinci etap çalışmaları başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri (DSİ) ile iş birliği içinde yürütülen projede, göl tabanındaki çamur, plastik, metal ve organik atıklar tamamen temizleniyor.

Çalışmalar sadece fiziksel bir temizlik sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda göldeki su sirkülasyonunu ve oksijen seviyesini artırma, kötü kokuları ortadan kaldırma ve ekosistemi yeniden canlandırma hedefleniyor.

"Doğaya ve gelecek nesillere karşı sorumlulukla hareket ediyoruz"

Gölbaşı ilçesinin ekolojik dengesi açısından önemli bir proje olan bu çalışmanın, göle nefes aldırarak doğayı yeniden canlandıracağına değinen Odabaşı, doğaya ve gelecek nesillere karşı sorumluluk üstlendiklerini ifade etti. İlk etap çalışmalarının Gölbaşılı vatandaşlar tarafından oldukça memnuniyetle karşılandığını vurgulayan Odabaşı, şunları aktardı:

"Geçen yıl Mogan Gölü'müzü temizlemek üzere bir çalışma başlatmıştık. Sukesen Deresi'yle Mogan Gölü'nü Eymir Gölü'ne bağlayan kanal arasındaki pek çok çamur artığı, atıklar ve çürümüş kamışların buradan alınarak hem pis kokunun giderilmesi hem de gölün temizlenmesi anlamında yapmış olduğumuz 1'inci etap çalışması neticesinde burada kuşlar, ördekler hayat bulmuş, yumurtlamış, yeni bir canlı hayatı başlatmıştık. Balıklarımız o bölgede hareketlenmişti. Gölbaşılı hemşehrilerimiz memnuniyetini bize ifade etmişlerdi.

Geldiğimiz bugünlerde Sahil Caddesi'nde kafelerimizin bulduğu bu alanda 2'nci etap çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Gölün de çekilmesiyle çamur ve atıklar görünür haldeydi. Bunlar koku veriyordu. Temiz taşlardan oluşan 300 metre platform oluşturuldu. 40 bin metreküpün üzerinde olan çamur atıkları, diğer kirlilikler ve çürümüş kamışları temizleyeceğiz.

Devletimizin kurumlarıyla iş birliği yapıyoruz. Gerek Devlet Su İşleri gerekse Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile gölümüze hayat kazandırıyoruz. Resmi kurumlarımıza da çalışan tüm arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. İnşallah Mogan Gölü'müz tekrar eski günlerine kavuşacak."

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar