117 kilo uyuşturucu: Rotada yine Türkiye

117 kilo uyuşturucu: Rotada yine Türkiye
Brezilya'nın Sao Paulo eyaletindeki Santos Limanı’nda 117 kilogram uyuşturucu ele geçirildi. Geminin rotasında İtalya ve Mısır’ın yanı sıra yine Türkiye vardı. VOA Türkçe'den Mustafa Özdemir'in aktardığına göre, selüloz...

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletindeki Santos Limanı’nda 117 kilogram uyuşturucu ele geçirildi. Geminin rotasında İtalya ve Mısır’ın yanı sıra yine Türkiye vardı. VOA Türkçe'den Mustafa Özdemir'in aktardığına göre, selüloz yüklemesi için Santos Kanalı’ndaki limana yanaşan gemide yapılan incelemelerde, uyuşturucunun yerini tespit için özel dalgıçlar kullanıldı.

Plastik ambalajların içinde muhafaza edilen uyuşturucu tabletler, geminin su altında kalan kısmında bulunan ve geminin soğutma sistemlerini beslemek üzere deniz suyunun toplandığı deniz sandığı adı verilen bölme içine gizlenmişti.

DAHA ÖNCE DE 290 KİLO BULUNMUŞTU

Türkiye varışlı gemilerde daha önce de uyuşturucu yakalanmıştı Geçen yıl toplamda 162,4 milyon ton yükleme yapılan Santos Limanı, Latin Amerika’nın en büyük gemi limanı olmasının yanı sıra özellikle Afrika ve Avrupa’ya uyuşturucu sevkiyatındaki önemli merkezlerden biri olmasıyla dikkat çekiyor.

Brezilyalı narkotikle mücadele ekipleri bu yılın ocak ayında da Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan Martaş Limanı’na gitmek için bekleyen selüloz yüklü bir gemide 290 kg uyuş-turucu ele geçirmişti.

Ayrıca geçen yıl temmuz ayında da Tekirdağ İl Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, yine Marmaraereğlisi’ndeki bir limanda Brezilya’dan gelen bir kuru yük gemisinde 200 paket içinde 242 kilo uyuşturucu ele geçirmişti.

Geçtiğimiz yıl resmi verilere göre 96,6 ton uyuşturucu ele geçirilen Brezilya’nın; Kolombiya, Peru ve Ekvador gibi Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) doğrudan hedefinde olmaması ve yoğun gemi trafiğinin sağladığı görece 'avantajlardan' dolayı uluslararası uyuşturucu kaçak-çıları tarafından son yıllarda daha çok kullanılmaya başlandığı bildiriliyor.