ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran ciddi değilse gerekeni yaparız

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, "İran krizi için diplomatik çözüm arayışının sürdüğünü ancak Tahran'ın müzakerelerde ciddi davranmadığını" söyledi. Rubio, "Eğer ciddilerse biz de ciddiyiz. Değillerse çıkarlarımızı korumak için gerekeni yapacağız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran ciddi değilse gerekeni yaparız

GAZETE PENCERE - Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran'la savaşa dair açıklamalarda bulundu.

ABD'nin diplomasiye bağlılığını koruduğunu belirten Rubio, "Şu anda yaşadığımız sorun, onların görüşmeler konusunda ciddi olmamaları. Eğer ciddilerse biz de ciddiyiz. Eğer değillerse, çıkarlarımızı ve müttefiklerimizin çıkarlarını korumak için gerekeni yapacağız" dedi.

Rubio ayrıca, İran'ın Hürmüz Boğazı üzerinde kontrol sağlamasına izin verilemeyeceğini belirterek bunun uluslararası deniz ticareti açısından tehlikeli bir emsal oluşturacağını savundu.

Rubio, "Orta Doğu'da bir devletin uluslararası bir su yolunu kontrol edip geçiş ücreti talep edebileceği, ödeme yapılmadığında ise gemileri vurabileceği yönünde bir emsal oluşturursak, bu dünyanın başka bölgelerinde de tekrar edebilecek son derece tehlikeli bir örnek yaratmış oluruz" ifadelerini kullandı.

İRANLI YETKİLİ: ARABULUCULUK GİRİŞİMLERİ SÜRÜYOR

Batı medyasına konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, Tahran'ın, haziran ayında ABD ile imzalanan geçici ateşkes anlaşmasını kurtarmak amacıyla arabulucular tarafından önerilen 10 günlük ateşkes teklifini pazartesi günü aldığını söyledi.

Diplomatik temaslar kapsamında İran İçişleri Bakanı İskender Momeni de arabulucu ülkelerden Pakistan'ı ziyaret ederek İslamabad yönetiminden girişimlerini sürdürmesini istedi. Ancak diplomatik çabalar sürerken sahadaki çatışmalar da devam etti.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar