‘ABD Suriye’de aldatamaz, yemezler’

‘ABD Suriye’de aldatamaz, yemezler’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyareti dönüşünde uçakta medya mensuplarına konuştu. Suriye’nin kuzeyine yönelik olası operasyon hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ve Rusya’dan destek bulamadığını...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyareti dönüşünde uçakta medya mensuplarına konuştu. Suriye’nin kuzeyine yönelik olası operasyon hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ve Rusya’dan destek bulamadığını itiraf etti, “Yeni bir harekat konusu milli güvenlik endişelerimiz giderilmediği sürece gündemimizde yer almaya devam edecek” dedi. Erdoğan, “Amerika şu anda bir defa Fırat’ın doğusunu terk etmek durumunda” ifadelerini de kullandı. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

‘ÜÇLÜ ZİRVEDE GÖRÜŞLER FARKLIYDI’
“Üçlü zirve sonrası ortak basın toplantısında da görmüşsünüzdür, üçümüzün de düşünceleri herhalde aynı değildi. Farklı düşünceler ortaya koyduğumuz çok açık net ortadaydı. Bazı yerlerde farklılıklar olsa bile terörle mücadele konusunda bir defa bir birliktelik var. Terörle ilgili konuda da PKK/PYD/YPG terör örgütlerine karşı ister istemez birleşiyoruz. Kaldı ki zaten bu rejime de en çok zararı veren sorun. Şu anda terör örgütü, Fırat’ın doğusunda özellikle petrol kuyularını emiyor, sömürüyor; ondan sonra rejime de satıyor. Böyle bir durum var.

‘ABD TERÖR ÖRGÜTÜNE BİNLERCE TIR SİLAH TAŞIYOR’
Şimdi baktığımızda, Amerika önceki başkanlar dönemi de dahil buradaki terör örgütlerine ciddi manada binlerce TIR silah, mühimmat, araç gereç taşıdı. Bu hala devam ediyor. Hatta koalisyon güçleri de yine aynı şekilde bu desteklerini sürdürüyorlar.

‘İRAN VE RUSYA DESTEK VERMELİ’
“Yeni bir harekât konusu milli güvenlik endişelerimiz giderilmediği sürece gündemimizde yer almaya devam edecek. Diğer taraftan bakıyorsunuz Amerika’nın oradaki elemanları terör örgütü mensuplarına eğitim yaptırıyor. Bu eğitim esnasında rejimin bayrağını da orada bunlar dalgalandırıyorlar. Niçin? Güya aldatacak ya… Aldatabilirse… Yaptıkları iş, orada Türk askerine karşı bir terörist eyleme girmek. Burada da kalkıp rejimin bayrağını orada dalgalandırmakla acaba Türk ordusunu aldatır mıyız diye düşünüyorlar. Bunu yemezler. Başından itibaren de konuştuğumuz şey şu; sınırdan 30 kilometre güneye kadar, buralardaki terör örgütleriyle mücadelemizde Rusya’nın da İran’ın da bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Burada bize gerekli desteği vermelidirler.”

ABD FIRAT’IN DOĞUSUNU TERK ETMELİ’
“Amerika şu anda bir defa Fırat’ın doğusunu terk etmek durumunda. Astana sürecinden çıkan tespit bu. Diyorlar ki Fırat’ın doğusundan Amerika askerini çeksin. Şimdi buradan çıkacak bir netice Türkiye’nin de beklentisidir. Çünkü oradaki terör örgütlerini besleyen Amerika. Amerika terör örgütlerini beslediğine göre, biz de bu terör örgütleriyle mücadele ettiğimize göre, oradan çekildiği anda veya bu terör örgütlerini beslemediği takdirde bizim işimiz kolaylaşacaktır.”

BİLAL ERDOĞAN'IN TAHRAN HEYETİNDE YER ALMASINA TEPKİ
İran-Rusya-Türkiye üçlü zirvesine katılan heyette AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da yer aldığı ortaya çıktı. Bilal Erdoğan'ın Tahran heyetinde bulunması sosyal medyada eleştirildi. Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, “Bilal Erdoğan’ın bu zirvede ne işi var? Kabile devleti miyiz?” diye sordu.