AB’ye göre, bir arpa boyu ilerleme yok

AB’ye göre, bir arpa boyu ilerleme yok
Avrupa Birliği, Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye için 2022 Genişleme Paketi’ni ve ülke raporlarını açıkladı. Türkiye için hazırlanan 140 sayfalık rapor, ülkedeki yönetimin, AB’ye uyum için ilerleme olmadığını, aksine...

Avrupa Birliği, Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye için 2022 Genişleme Paketi’ni ve ülke raporlarını açıkladı. Türkiye için hazırlanan 140 sayfalık rapor, ülkedeki yönetimin, AB’ye uyum için ilerleme olmadığını, aksine demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel konularda gerilemenin sürdüğünü ortaya koydu.

AB raporunda yargının, terörle ilgili suç iddialarına dayanarak muhalefet partili milletvekillerini “sistematik bir şekilde” hedef almaya devam ettiği bildirildi.

Güneydoğu’daki durumun kaygı verici olduğunu, insan hakları ve ifade özgürlüğündeki gerilemenin ciddi şekilde sürdüğünü raporlayan AB, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan ile yaşanan gerilimden Türkiye’yi sorumlu tuttu.

AB, Merkez Bankası’nın kuvvetli bir siyasi baskı altında olduğunu, uygulanan ekonomi politikasının enflasyon ve fiyat artışına neden olduğunu kaydetti.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE YOK
Raporda, “İdarenin hesap verebilirliği yetersizdir ve insan kaynakları yönetiminin iyileştirilmesi gerekmektedir. Politika oluşturma süreci, kanıta dayalı yöntemlerden ve katılımcı mekanizmalardan yoksundur. İdarenin siyasileşmesi devam etmiştir. Yolsuzlukla mücadele stratejisi ve eylem planının olmaması, yolsuzlukla kararlı bir şekilde mücadele etme iradesinin bulunmadığını göstermiştir” denildi.

Dışişleri Bakanlığı, raporun Türkiye'ye yönelik "stratejik bakış açısından uzak, vizyonsuz ve çifte standartlı" bir yaklaşım sergilediğini savundu. Bakanlık, aday ülke Türkiye'ye karşı sorumlulukların göz ardı edildiği eleştirisinde de bulundu.