Akdeniz’de Türk gemisine müdahale

Akdeniz’de Türk gemisine müdahale
Türkiye’den Libya’ya giden bir yük gemisinin pazar gecesi Yunanistan’ın güneybatısında, Avrupa Birliği’nin (AB) İrini Harekatı kapsamında bir Alman fırkateyni tarafından durdurulduğu ortaya çıktı. Anadolu Ajansı’nın...

Türkiye’den Libya’ya giden bir yük gemisinin pazar gecesi Yunanistan’ın güneybatısında, Avrupa Birliği’nin (AB) İrini Harekatı kapsamında bir Alman fırkateyni tarafından durdurulduğu ortaya çıktı. Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, aranan gemide insani yardım dışında bir şey bulunmadı. Alman yetkililere göre ise Türkiye, silah taşıdığından kuşkulanılan gemideki aramanın tamamlanmasına izin vermedi.
Geçen hafta Türkiye’den ayrılan 16 bin tonluk Roselina-A adlı yük gemisinin, Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi amacıyla AB tarafından Doğu Akdeniz’de başlatılan İrini Harekatı’na katılan Hamburg adlı fırkateyn tarafından silah taşıdığı şüphesiyle durdurulduğu bildiriliyor.
Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü Berlin’de yaptığı açıklamada, personelin arama yapmak üzere gemiye çıktığını, fakat Türkiye’nin AB nezdinde olayı protesto etmesi üzerine aramayı tamamlamadan ayrıldığını söyledi. Sözcü, kısmi aramada şüpheli bir yüke rastlamadıklarını da belirtti.
Alman sözcü, Rosalina-A’nın pazar gecesi, Libya’nın Bingazi kentinin 200 kilometre kadar kuzeyinde bir noktada, standart kurallara uyularak durdurulduğunu, geminin bayrağını taşıdığı ülkenin (Türkiye) izni için saatlerce beklendiğini, gemiye sonra binildiğini, daha sonra itirazların bildirilmesi üzerine çekildiklerini de ekledi.
Türkiye yetkilileri ise Alman fırkateyninin izin almadan arama yapmaya çalıştığını ve bu nedenle uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguluyor.
Harekatı Yunanistan Deniz Kuvvetleri’nden bir komutanın yönettiğini bildiren AA ile Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen görüntülerde, Hamburg fırkateyninin Roselina-A gemisine yanaştığı ve bir helikopterin gemiye asker indirdiği görülüyor.
Görüntülerden askerlerin gemi görevlilerini bir süre alıkoyduğu ve tartışmalar yaşandığı anlaşılıyor.
AA, deniz hukukuna göre, gemilerde arama yapabilmek için gemiye çıkan personelin, gemide bayrağı bulunan devletten izin alması gerektiğini, Türkiye’ye böyle bir izin başvurusu yapılmadığını aktarıyor.
Türkiye’de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklamalarında bu noktayı vurguladılar.
Dışişleri Bakanlığı akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, konuyla ilgili olarak AB, İtalya ve Almanya’ya nota verildiği belirtildi. Bakanlık ayrıca, gemide boya, bisküvi, sağlık malzemesi gibi materyallerin taşındığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise “Libya’ya taşımacılık yapan gemilere uygulanan bu çifte standartlı ve hukuk dışı muamele asla kabul edilemez” dedi. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da olayı “korsan müdahale” olarak tanımladı.