Almanya'da gözler Türkiye seçimlerinde

Almanya'da gözler Türkiye seçimlerinde
Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerine geri sayım sürerken Almanya'da da süreç dış politik ve iç politik yansımaları açısından yakından takip ediliyor.DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya'da...

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerine geri sayım sürerken Almanya'da da süreç dış politik ve iç politik yansımaları açısından yakından takip ediliyor.

DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya'da iktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Aydan Özoğuz, seçimler sonrasında bir iktidar değişikliğinin ikili ilişkilere de olumlu yansıyabileceğini söyledi. Federal Meclis başkan vekillerinden Özoğuz, Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mevcut Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden geri dönülmesi ve "daha fazla demokrasi" vaadine atıfta bulunarak "Bu, Türkiye ile iş birliğini tabii ki iyileştirecektir" dedi.

Kamu yayıncılık kuruluşu ARD'ye konuşan Özoğuz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yürürlüğe koyduğu başkanlık sisteminden geri dönülmesinin Almanya ve AB'de de memnuniyetle karşılanacağını belirterek son dönemde tanık olunan sert üslubun Almanya-Türkiye ilişkileri açısından iyi olmadığını kaydetti.

Almanya'da yaşayan ve seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olan 1,5 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının geçmişte çoğunlukla Erdoğan'a oy verdiğini belirten Özoğuz, ancak seçmenlerin sadece yarısının sandık başına gittiğine de işaret etti. SPD'li politikacı, bu sefer seçimlerin daha çekişmeli geçeceğinin görüldüğünü belirterek katılımda artış olup olmayacağını kendisinin de merakla beklediğini ifade etti.