Almanya’dan silah ihracatında rekor: İlk beş alıcı arasında Türkiye de var
Alman hükümeti, 2025 yılında toplam 13,11 milyar euroluk savunma sanayi ihracatına onay vererek tüm zamanların en yüksek yıllık değerine ulaştı. Ukrayna ve Türkiye, Berlin’in en büyük müşterileri listesinde başı çekiyor.
GAZETE PENCERE - Alman hükümeti, 2025 yılında toplam 13 milyar 110 milyon euro değerinde silah ve diğer savunma sanayi ürünlerinin ihracatına onay verdi. Bu tutar, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek yıllık değer olarak kayıtlara geçti.
Hükümetin, muhalefetteki Sol Parti'nin (Die Linke) soru önergesine verdiği yanıta göre 2024'te 12 milyar 830 milyon euro olan ihracat izinleri, 2025'te yaklaşık 280 milyon euro artış gösterdi.
EN BÜYÜK ALICILAR: TÜRKİYE VE UKRAYNA
Rheinische Post gazetesinin, soru önergesine gelen ancak hükümet tarafından henüz yayımlanmayan yanıtına dayandırdığı habere göre, ihracatın büyük bölümü AB ülkeleri ile NATO üyelerine yapıldı. Ukrayna, 2025'te de Almanya'nın en büyük alıcısı oldu. Kiev'e 2,27 milyar euro değerinde savunma ürünü ihracatına izin verildi.
İlk beş alıcı arasında Norveç, İsveç, Türkiye ve Singapur da yer aldı. Ancak haberde Türkiye'ye yapılan ihracatın bedeli hakkında bir bilgi yer almadı.
Ortadoğu'ya yönelik ihracatlar da devam etti. İsrail'e yaklaşık 201 milyon euro, Katar'a ise yaklaşık 194 milyon euro değerinde silah ve savunma ekipmanı satışına onay verildi.
Toplam 13,11 milyar euroluk izinlerin 5,62 milyar euroluk kısmı savaş silahlarını kapsıyor. Bu kategori tanklar, savaş uçakları, tam otomatik hafif silahlar ve savaş gemileri gibi ağır sistemleri içeriyor. Kalan 7,49 milyar euro ise "diğer savunma teçhizatı" olarak sınıflandırılıyor. Bu grupta tabanca, revolver, av ve spor tüfekleri ile radar ve haberleşme sistemleri bulunuyor.
12 ÜLKE İÇİN YAPILAN İHRACAT BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
Hükümet, 2025 yılında toplam 12 ihracat başvurusunu ise reddetti. Reddedilen başvuruların toplam değeri yaklaşık 700 bin euro oldu. Bu kapsamda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri için yapılan bazı başvurular da geri çevrildi.
Sol Parti'nin dış politika sözcüsü Cansu Özdemir, hükümeti sert sözlerle eleştirerek, "Hükümet, silah sanayii için bir onay makinesi gibi çalışıyor" dedi. Özdemir, küresel çatışmaların arttığı bir dönemde savunma sanayiinin siyasi destekle milyarlarca euro gelir elde ettiğini vurguladı.
Kaynak:DW Türkçe