Çin’de 3. Şi dönemi

Çin’de 3. Şi dönemi
Çin Komünist Partisi'nde (ÇKP) genel sekreterlik görevine bir kez daha Devlet Başkanı Şi Cinping seçildi.Tek parti devleti Çin'de önceki gün sona eren 20. Komünist Parti Ulusal Kongresi'nin ardından dün genel sekreter seçimi yapıldı....

Çin Komünist Partisi'nde (ÇKP) genel sekreterlik görevine bir kez daha Devlet Başkanı Şi Cinping seçildi.

Tek parti devleti Çin'de önceki gün sona eren 20. Komünist Parti Ulusal Kongresi'nin ardından dün genel sekreter seçimi yapıldı. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi, Devlet Başkanı Şi Cinping'i yeniden genel sekreter seçti. ÇKP'nin 2012'den beri Genel Sekreteri olan 69 yaşındaki Şi, beş yıl daha görevde kalacak.

ZEDONG SONRASI İLK LİDER
DW Türkçe’nin haberine göre Şi, böylece Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedong'dan sonra parti genel sekreterliğini iki dönemden fazla sürdüren ilk lider oldu. Şi, iktidarı döneminde 68 yaş ve iki dönem sınırlamalarını kaldırmıştı. Kongrede Merkezi Askeri Komisyon Başkanı da seçilen Şi, ordunun başındaki görevini de sürdürecek.

ÇKP, bu kongrede yedi kişilik Siyasi Büro Daimi Komitesi'nin üyelerini de belirledi. Komiteye seçilen dört yeni üyenin de Şi'ye sadık isimler olması dikkat çekti. Başbakan Li Kıçiang ve en üst düzey siyasi danışma organının başındaki Wang Yang'ın Daimi Komite'den çıkarılması ise artık başka fraksiyonlardan temsilcilere en üst kademede yer verilmeyeceğinin göstergesi olarak görülüyor.

Şi'nin önümüzdeki Mart ayındaki Çin Ulusal Halk Kongresi toplantısında yeniden devlet başkanlığına seçilerek iktidarını üçüncü döneme taşıması bekleniyor.

KENDİNİ İYİ HİSSETMEMİŞ
Çin'in eski devlet başkanı Hu Cintao, partinin Pekin'deki 20. Ulusal Kongresi'nin kapanış oturumunda, anlaşılmayan sebeple görevliler tarafından salondan çıkarılmıştı. Çin resmi haber ajansı Xinhua haber ajansından saatler sonra yapılan açıklamada, “Oturum sırasında kendini iyi hissetmeyen Cintao'nun personeli, sağlığı ve dinlenmesi için kendisine toplantı yerinin yanındaki bir odaya kadar eşlik etti. Şimdi, o çok daha iyi" denildi.