Diplomaside kritik hafta: Rusya ileSuriye ve tahil pazarlığı

Diplomaside kritik hafta: Rusya ileSuriye ve tahil pazarlığı
Türk diplomasisi bu hafta yoğun bir süreç yaşayacak. Karadeniz’deki mayınların temizlenmesi ve tahıl gemilerine izin verilmesi konusunda Rusya ile anlaşma sağlandığı haberlerinin ardından iki ülke arasında gerginliğe yol açan...

Türk diplomasisi bu hafta yoğun bir süreç yaşayacak. Karadeniz’deki mayınların temizlenmesi ve tahıl gemilerine izin verilmesi konusunda Rusya ile anlaşma sağlandığı haberlerinin ardından iki ülke arasında gerginliğe yol açan Suriye operasyonu gündemde ağırlıklı yer tutuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yarın askeri bir heyetle Ankara’ya geliyor. Diplomasi masasında Karadeniz’de tahıl meselesini de kapsayan bir güvenlik koridorunun açılması konusunun ziyarette görüşülmesi öngörülüyor. Ön anlaşmaya varılmış gibi görülse de teknik konular üzerinde önemli temaslar yapılacak.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski de dün, Karadeniz’den Ukrayna’nın tahıl ihracatının yapılabilmesi için İngiltere ve Türkiye ile üçüncü bir ülkenin garantörlüğünü tartıştıklarını açıkladı. Zelenski, “Ukrayna’nın Odessa limanları üzerinden her ay 10 milyon ton tahıl ihraç edebiliyordu. Şimdi orada 22-25 milyon ton tahıl bloke edilmiş durumda, sonbaharda orada 75 milyon ton tahılımız olabilir” dedi.

SURİYE OPERASYONU DA MASADA
Sputnik’in haberine göre, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin Suriye’de yapmayı planladığı yeni operasyonun iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından Ankara’daki temaslarda çok büyük olasılıkla ele alınacağını düşündüğünü söyledi.

Rusya güçlerinin, Türkiye’nin operasyon düzenleyebileceği Suriye kentlerinin çevresindeki mevzilerini güçlendirdiği yönündeki haberler sorulunca, Kremlin sözcüsü, “Bahsedilen, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemen topraklarıdır. Bu devletin ordusu, kendi topraklarındaki alanları istediği derecede güçlendirebilir” dedi.

LAVROV’UN YOLU KAPATILDI
Lavrov’un dün başlayacağı Sırbistan ziyaretinin iptal edildiği açıklandı.

Sırp medyasının haberine göre, Sırbistan’ın çevresindeki Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Karadağ hava sahalarını Lavrov’un uçağına kapattı.

ALMAN BAKAN DA GELİYOR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lavrov’un ardından Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’u ağırlayacak. Alman bakan, 9 Haziran’da Türkiye’ye ilk resmi ziyaretinde bulunacak.