Emtia fiyatları uçtu, borsalar düşüşte, ruble çakıldı

Emtia fiyatları uçtu, borsalar düşüşte, ruble çakıldı
ABD ve Avrupa’nın Rus ürünlerine toplu yasak getirme riski ve İran görüşmelerindeki gecikmeler, dünya piyasalarında ciddi bir stagflasyon riski olarak algılandı. Rusya-Ukrayna ihtilafı soğuma belirtisi göstermediği için her...

ABD ve Avrupa’nın Rus ürünlerine toplu yasak getirme riski ve İran görüşmelerindeki gecikmeler, dünya piyasalarında ciddi bir stagflasyon riski olarak algılandı. Rusya-Ukrayna ihtilafı soğuma belirtisi göstermediği için her türden emtia ise yükselişe geçti.

Altın, güvenli liman olma statüsünden yararlandı ve yaklaşık yüzde 2’lik artışla ons fiyatı 2000 doların üzerini gördü.

1915 yılından bu yana güne en güçlü başlangıçlarını yapan emtialar arasında yüzde 19 ile nikel, yüzde 15 ile alüminyum, yüzde 12 ile çinko ve yüzde 8 ile bakır da bulunuyor.

Bunların yanı sıra buğday vadeli işlemlerinde yüzde 60 ve mısırda ise yüzde 15 artış var.

Bu sıçramaların tüketiciler üzerinde oldukça olumsuz etkileri olacağı tartışılıyor. Küresel ekonomik büyümeye de potansiyel bir darbe indirebileceği konuşuluyor.

Çalkantılı bir haftanın ardından Rus Rublesi ise en kötü etkilenen para birimi oldu. Kısa bir süre 130’un üzerine çıkan Ruble pazartesi günü dolara karşı 125 civarında tutundu. Şubat ayında 73 seviyesinde olan Ruble’nin yüzde 50’lik düşüş yaşaması Rus ekonomisini dar boğaza sokabilir.

Japon borsası Nikkei yüzde 3,4 düşerek 15 ayın en düşük seviyesine inerken Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi olan MSCI yüzde 2,4 kaybetti.

Rusya’nın 5 milyon varillik ihracat kaybı yaşaması halinde, petrol fiyatlarının iki katına çıkarak varil başına 200 dolara gelebileceği ve küresel olarak ekonomik büyümeyi düşürebileceği tahmin ediliyor.