Fransa'dan Ben-Gvir'e yaptırım: Ülkeye girişi yasaklandı
Fransa, İsrail askerlerinin alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu aktivistlerine yönelik kötü muamelesi nedeniyle Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ülkeye girişini yasakladı.
GAZETE PENCERE - Filistin'in Gazze Şeridi'ne yönelik yasa dışı ablukayı delmeyi ve insani yardım götürmeyi amaçlayan Küresel Sumud Filosu, Akdeniz'de İsrail ordusunun saldırısına uğramıştı. Askerlerin alıkoyduğu farklı ülkelerden aktivistler, İsrail'e götürülmüştü.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, aktivistlerin tutulduğu yere giderek sözlü taciz ve hakaretlerde bulunduğu anları sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Videoda aktivistlerin kötü muameleye de maruz kaldığı görülmüştü.
Filoda vatandaşları bulunan Fransa ve İtalya, yaşananlara tepki göstermiş ve ülkelerindeki İsrail büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırmıştı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Ben-Gvir'in Fransa'ya girişini yasakladıklarını duyurdu.
Barrot, "Bugünden itibaren Itamar Ben-Gvir'in Fransız topraklarına girişi yasaklandı. Bu karar, Küresel Sumud Filosu'nda yer alan Fransız ve Avrupa vatandaşlarına yönelik kabul edilemez davranışların ardından alındı" dedi.
Filonun Gazze'ye gidişini eleştirdiklerini söyleyen Barrot, "Çünkü hiçbir faydalı etki üretmemekte ve diplomasi ile konsolosluk hizmetlerini gereksiz yere yük oluşturuyor. Ancak, Fransız vatandaşlarının bu şekilde, üstelik bir kamu görevlisi tarafından tehdit edilmesine, sindirilmesine veya şiddete maruz kalmasına tahammül edemeyiz" ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği'nin de yaptırım kararı almasını isten Barrot, "İtalyan meslektaşım gibi ben de Avrupa Birliği'nden Itamar Ben-Gvir'e karşı yaptırımlar uygulamasını talep ediyorum" dedi.
Dışişleri, İsrailli bakanın saldırısını lanetledi: 'Barbar zihniyetini alenen gösterdi...'
Kaynak:Haber Merkezi
