Gözler üçlü zirvede olacak

Gözler üçlü zirvede olacak
ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Wall Street Journal, bu hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İran’a yapacağı ziyareti mercek altına aldı. Ziyaret ile ilgili kapsamlı bir haber/analiz hazırlayan gazete, “Putin,...

ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Wall Street Journal, bu hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İran’a yapacağı ziyareti mercek altına aldı. Ziyaret ile ilgili kapsamlı bir haber/analiz hazırlayan gazete, “Putin, nadiren çıktığı yurt dışı temaslarında İran ve Türkiye ile bağını kuvvetlendirmek istiyor” başlığını atarken, bu ziyaretin Rusya’nın Ortadoğu’ya verdiği önemi gösterdiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin daveti üzerine Astana formatında 7. Üçlü Zirve toplantısı için bugün ve yarın Tahran’da olacak. Makalede, “Bazen Putin’le aralarındaki ilişki gerilse de Erdoğan Ukrayna’da kalan tahıl için bir koridor oluşturma ihtimali ve hatta bir barış görüşmesi için arabuluculuk rolünü üstleniyor” denildi.

Zirvede üç ismin Suriye’yi konuşacağı da belirtilirken, Kremlin’in diplomasi ve savunma politikaları danışma kurulu başkanı Fyodor Lukyanov, “Putin, Türk ve İranlı mevkidaşlarına Moskova’nın Ukrayna’daki operasyona rağmen Suriye’de kilit bir oyuncu olduğunu vurgulayacak” ifadesini kullandı. Lukyanov, “Türkiye, muhtemelen Rusya’nın arabulucu olarak kabul ettiği tek ülke. Şu an bir barış görüşmesi için zemin yok ama bir noktada olacak” dedi.

Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu görüşmeyi son dönemde gündeme gelen Suriye’ye askeri operasyon için bastırmak adına kullanacak. Makalede, “Erdoğan, bölgedeki Rus askerlerinin varlığı sebebiyle Rusya’nın rızasına ihtiyaç duyacaktır” denildi.