Halkın yüzde 90’nı istemedi: Paris e-scooter’ları yasaklayan ilk şehir oldu

Halkın yüzde 90’nı istemedi: Paris e-scooter’ları yasaklayan ilk şehir oldu
Paris’te kiralık e-scoter’ların kullanımına ilişkin yapılan referandumda yüzde 90 hayır oyu çıktı. Böylelikle Paris dünyada e-scooter’ları yasaklayan ilk şehir oldu.Fransa’nın başkenti Paris’te kiralık e-scooter’ların...

Paris’te kiralık e-scoter’ların kullanımına ilişkin yapılan referandumda yüzde 90 hayır oyu çıktı. Böylelikle Paris dünyada e-scooter’ları yasaklayan ilk şehir oldu.

Fransa’nın başkenti Paris’te kiralık e-scooter’ların şehir içerisinde kullanımına ilişkin yapılan referandumda oylamaya katılanların yüzde 90’nı hayır oyu verdi.

Yüksek hayır oyuna rağmen sandığa oy verme yaşı tutan 1,38 milyon kişiden 103 binden biraz fazlası, yani yüzde 8’i gitti. 91 bin 300 kişi e-scooter’ların yasaklanmasını istedi.

Referandum, kentte e-scooter’ların karıştığı bazı ölüm ve yaralanmaların olduğu kazaların ardından gündeme girdi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo oy kullanırken gazetecilere verdiği demeçte, "Seçmenlerin kararına saygı göstermeye kararlıyım. Çok pahalı - 10 dakika için beş euro - pek sürdürülebilir değil ve hepsinden önemlisi, birçok kazanın nedeni" diye konuştu.

Öte yandan kiralama hizmeti veren Lime, Dott ve Tier şirketleri referandum günü oy kullanımnı teşvik etmek için seyahatleri ücretsiz yaptı. Ancak bu girişim olumlu sonuçlanmadı.

Çoğunlukla gençlerden oluşan müşterilerinin oy kullanmayacağından korkan üç ana kiralayıcı -Lime, Dott ve Tier- insanları kendi lehlerine oy vermeye teşvik etmek için sosyal medyayı kullandı. Ayrıca Pazar günü bütün gün seyahatleri ücretsiz yaptı.

Referandum öncesi e-scooter’ların kullanımına ilişkin yasal düzenlemeler ise soruna çözüm olmadı. Düzenlemeye göre görünür giysiler giyme, ters yönde gitmeme, hız sınırı ve bin 500 euro’ya kadar para cezası gibi önlemlerden bir sonuç alınamadı.

Söz konusu yasak bireysel e-scooter’ları kapsamayacak.