İngiltere Parlamentosu, Başbakan Sunak hakkında inceleme başlattı

İngiltere Parlamentosu, Başbakan Sunak hakkında inceleme başlattı
İngiltere Parlamentosu, Başbakan Rishi Sunak hakkında eşinin hissedar olduğu bir şirketle ilgili çıkar çatışması olup olmadığı ve çıkar beyanında bulunup bulunmadığı ile ilgili inceleme başlattı.İngiltere Başbakanı...

İngiltere Parlamentosu, Başbakan Rishi Sunak hakkında eşinin hissedar olduğu bir şirketle ilgili çıkar çatışması olup olmadığı ve çıkar beyanında bulunup bulunmadığı ile ilgili inceleme başlattı.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Partili siyasetçi Rishi Sunak hakkında 'çıkar beyanı' incelemesi başlatıldı. İnceleme kapsamında Sunak'ın eşi Akshata Murthy'nin hissedar olduğu bir şirketle ilgili çıkar çatışması olup olmadığı ve gerektiği şekilde çıkar beyanında bulunup bulunmadığı soruşturuluyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, söz konusu inceleme İngiliz Parlamentosu’nda siyasi etiğe ilişkin konuları denetleyen komisyon başkanı tarafından başlatıldı. Bu kapsamda Rish Sunak’ın çıkar beyanını 'açık ve dürüst' bir şekilde yapıp yapmadığı inceleniyor. BBC’nin elde ettiği bilgiye göre, Başbakan Rishi Sunak eşinin hissedarı olduğu bir kreş zinciri nedeniyle inceleme altında.

BAŞBAKANLIK: ÇIKAR BEYANI ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YAPILDI

İngiltere’de açıklanan son bütçede, çalışan ebeveynlere verilen haftada 30 saatlik çocuk bakımı desteği, üç yaşın altındaki (9 aylıktan büyük) bütün çocukları da kapsayacak şekilde genişletileceği kaydedildi. Sunak’ın eşinin hissedar olduğu Koru Kids isimli kreş zinciri de bu devlet desteğinden fayda sağlayabilecek firmalar arasında yer alıyor.

Komisyon başkanı, milletvekillerinin belirlenen etik standartları gözetip gözetmediğini karara bağlıyor. Çıkar çatışması, bir kamu görevlisinin resmi yetkisine dayanarak çıkar sağlaması durumunu ifade ediyor. Başbakanlık ofisinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, 'Komisyon başkanına, söz konusu incelemede yardımcı olmaktan memnuniyet duyulduğu' belirtildi. İncelemeye konu olan beyanın da 'şeffaf olarak' yapıldığı ifade edildi.

SUNAK, EŞİNİN KORU KIDS'İN HİSSEDARI OLDUĞUNU SÖYLEMEMİŞTİ

Sunak’ın eşi Murty, Koru Kids’in hissedarları arasında yer alıyor. Sunak mart ayında, parlamentodaki bir komisyonda vekillerin çocuk yuvalarıyla ilgili sorularını yanıtlarken, eşinin Koru Kids’in hissedarlarından olduğunu belirtmemişti.

Standartlardan Sorumlu Komisyon Başkanı, parlamentodaki vekillerin tüzüğe aykırı hareket edip etmediğini inceleyen bağımsız bir memur.