İngiltere'den Türkiye'ye "Mültecileri uzak tutması" için 3 milyon sterlin

İngiltere'den Türkiye'ye "Mültecileri uzak tutması" için 3 milyon sterlin
İngiltere İçişleri Bakanlığı, mültecilerin Avrupa'ya geçişini engellemek için Türkiye'ye 3 milyon sterlin gönderdi.Medyascope'un Guardian’dan aktardığı habere göre, Türkiye’de emniyet güçlerinin ve sahil güvenlik güçlerinin...

İngiltere İçişleri Bakanlığı, mültecilerin Avrupa'ya geçişini engellemek için Türkiye'ye 3 milyon sterlin gönderdi.

Medyascope'un Guardian’dan aktardığı habere göre, Türkiye’de emniyet güçlerinin ve sahil güvenlik güçlerinin eğitimine destek amacıyla 2019’da 14 bin sterlin değerinde aktarılan fon, katlanarak artmaya devam etti. 2021 ve 2022 arasında 425 bin sterline çıkan fon, geride kalan bir yılda 3 milyon sterlini buldu.

Guardian’a konuşan avukat Mahmut Kaçan, sınır güvenliği sağlanırken insan hakları ihlallerinin son iki yılda arttığını dile getirerek, “Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü, Türkiye’nin sınırda ne yaptığını görmezden geliyor. Türkiye’ye sınır güvenliği için fon aktaran Avrupa Birliği ve diğer ülkeler, sınırda insanların ölmesinin suçluları.” dedi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı kaynaklarından biri, Türkiye’nin İngiltere için gün geçtikçe daha önemli bir ülke olduğunu belirterek şöyle dedi:

 “Türkiye’ye uzmanlığımızı sunuyoruz ve yetkililere, rotaları gösteren kanıtlar sağlıyoruz. Bu rotalar, kaçakçıların ve yasadışı göçmenlerin Birleşik Krallık’a ulaşmak için kullandıkları rotalar. Türkiye hükümeti bunu durdurmak için buna karşılık olarak, bize ihtiyaçlarını söylüyor.”

Öte yandan Guardian’ın elde ettiği belgelere göre, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye’deki yetkili sayısı, İngiltere’nin Türkiye’deki diplomatlarının sayısını geçmiş durumda.