İran, Mekke ittifakına katılım şartını açıkladı

İranlı Tümgeneral Muhsin Rızai; Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın imzaladığı savunma anlaşmasına sadece "kurucu ortak" olarak katılabileceklerini belirtti.

İran, Mekke ittifakına katılım şartını açıkladı

GAZETE PENCERE - İran'da Düzenin Maslahatını Koruma Komitesi Genel Sekreteri Tümgeneral Muhsin Rızai, ülkesinin Mekke Ortak Savunma Anlaşması'na ancak "prensipleri belirleyen bir kurucu ortak olarak katılabileceğini" söyledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 22 Ağustos'ta devlet televizyonu IRINN'e konuşan Muhsin Rızai, İran ve Mısır'ın bu tür düzenlemelerin dışında bırakılmaması gerektiğini kaydetti.

İki ülkenin, anlaşmanın temel prensiplerinin şekillendirilmesinde rol oynamaları gerektiğini belirten Rızai, "İran ve Mısır bu tür anlaşmalarda yer almamazlık edemez ancak kurucu olarak, orada imzalanan belgelerin fikirsel çerçevesini oluşturan taraflar olarak yer almalıdırlar" dedi.

Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan 7 Ağustos günü Mekke kentinde ortak savunma anlaşması imzaladı. "Mekke paktı" olarak anılan anlaşmaya göre üç ülkeden birine yapılan saldırı tüm ülkelere yapılmış sayılacak. Türkiye paktın yeni üyelere açık olduğununa dair açıklamalar yaptı.

Mekke paktına atıfta bulunan Rızai, "Bu dostların kendi aralarında bir anlaşma yapıp ardından İran'dan bunu onaylamasını istemelerinin kabul edilemez olduğunu" söyledi.

İran'ın dini lideri Mücteba Hamaney'in kıdemli danışmanlarından olan Rızai, girişimin ABD'nin bölgedeki etkisinin zayıflaması ve Washington'ın rolünü azaltma kararı olarak tanımladığı gelişmelerden kaynaklandığını savundu.

Rızai, "Pakistan, Türkiye ve Suudi Arabistan'daki dostlarımız ve kardeşlerimiz bir anlaşma imzaladı. Neden? Çünkü Amerika onlara 'Hoşça kalın, gidiyoruz' dedi" ifadelerini kullandı.

"ABD'NİN BÖLGEKİ ZAYIFLIĞI İRAN'IN SAVAŞ GANİMETİDİR"

İttifak kuran ülkelerin, ABD'nin bölgedeki varlığının azalmasıyla oluşan boşluğu doldurmaya çalıştığını ve bu boşluğun İran'ın Washington ile yürüttüğü mücadele sonucunda ortaya çıktığını söyleyen Rızai, "Amerika'nın bölgedeki zayıflığı ve ortaya çıkan boşluk, İran milletinin savaş ganimetidir" ifadelerini kullandı.

Diğer ülkelerin de şimdi ABD'nin geri çekilmesi olarak nitelediği gelişmelerden yararlanmaya çalıştığını ekledi.

EL MEYADİN: İRAN ANLAŞMAYA KATILMA DAVETİ ALDI

Öte yandan İran basını, Beyrut merkezli El Meyadin televizyonunun haberine dayanarak Tahran'ın anlaşmaya katılması için davet aldığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi 10 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, anlaşmaya ilişkin büyük ölçüde tarafsız bir tutum sergilemiş ve bunu bölgedeki güvenlik anlayışının değiştiğinin bir göstergesi olarak nitelendirmişti.

Bekayi, İran'ın üç kurucu ülkeyle temas halinde olduğunu ve girişim hakkında bilgilendirildiğini söylerken, Tahran'ın anlaşmaya katılma ihtimali için de açık kapı bırakmıştı.

Bölgesel güvenlikle ilgili ayrı bir açıklama da İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf'tan geldi.

22 Ağustos'ta X platformunda yaptığı paylaşımda Tahran'ın yeni bölgesel güvenlik ve ekonomik düzenlemelerin oluşturulmasına ilişkin komşu ülkelerden mesajlar aldığını söyledi.

Galibaf, bu temasların ABD'nin "İsrail uğruna" müttefiklerinin güvenliğini zayıflattığı bir dönemde gerçekleştiğini belirtti.

Kaynak:BBC Türkçe

Öne Çıkanlar