İsviçre’den kritik bir adım

İsviçre’den kritik bir adım
İsviçre, Rus işgaliyle mücadele eden Ukrayna için silah ihracatına yönelik kısıtlamalarını gevşetiyor. İsviçre medyasının bildirdiğine göre, ülke parlamentosu Ukrayna'ya İsviçre yapımı mühimmat ihraç etmesine izin verecek...

İsviçre, Rus işgaliyle mücadele eden Ukrayna için silah ihracatına yönelik kısıtlamalarını gevşetiyor. İsviçre medyasının bildirdiğine göre, ülke parlamentosu Ukrayna'ya İsviçre yapımı mühimmat ihraç etmesine izin verecek bir tasarı üzerinde çalışıyor.

NZZ am Sonntag gazetesinin haberine göre İsviçre, kısıtlayıcı silah ihracatı yasasına yönelik uluslararası eleştirilerin ardından bazı ülkelerin Ukrayna'ya İsviçre yapımı mühimmat ihraç etmesine izin verecek bir reform üzerinde çalışmaya başladı. Liberal, merkezci ve aşırı sağcı politikacılar, parlamentonun üst meclisinde, "kendi ihracat kontrollerine sahip belirli bir grup demokratik devletin" İsviçre’den izin almak danışmak zorunda kalmadan İsviçre yapımı silahların el değiştirmesine izin verecek bir tasarı üzerinde çalışıyor.

İsviçre hükümeti, Haziran 2022’de de başka ülkelerin ürettiği ancak İsviçre'ye ait parçaların da bulunduğu silah ve askeri araçların Ukrayna'ya gönderilmesinin ülkenin tarafsızlığına zarar vermeyeceğini açıkladı.