İtalya savaşta değil, savaşa girmek de istemiyoruz

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan Ortadoğu krizinin tehlikeli biçimde tırmanabileceği uyarısında bulundu: "İtalya savaşta değil, savaşa girmek de istemiyoruz."

İtalya savaşta değil, savaşa girmek de istemiyoruz

GAZETE PENCERE - İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Ortadoğu’daki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Meloni, sabah saatlerinde RTL 102.5 radyo kanalına verdiği röportajda, ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan ve İran’ın misillemeleriyle devam eden krizin bölgesel bir tırmanma riski taşıdığını söyledi.

'İRAN'IN ORTANTISIZ TEPKİSİNDEN ENDİŞELİYİM'

Meloni, özellikle İran’ın tepkisinin krizi daha da büyütebileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Çatışmadan, özellikle de İran’ın orantısız tepkisinden endişe duyuyorum. İran, nükleer programı konusunda anlaşmaya varmak için çok çalışan komşularını da bombalıyor ve bu durum öngörülemeyen sonuçlar doğurabilecek bir tırmanma riski oluşturuyor."

İtalya Başbakanı, krizin İtalya üzerindeki olası ekonomik etkilerine de dikkat çekerek enerji ve gıda fiyatlarında spekülatif artışların önlenmesi gerektiğini söyledi.

Meloni ayrıca, bölge ülkeleri ve müttefiklerle sürekli temas halinde olduklarını belirterek İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin yeniden başlatılması için diplomatik alan olup olmadığını araştırdıklarını ifade etti.

ABD, İTALYA'DAKİ ÜSLERİ KULLNACAK MI?

ABD’nin İtalya’daki askeri üslerini İran’a yönelik saldırılar için kullanıp kullanmayacağına ilişkin soruya da yanıt veren Meloni, şu anda bu yönde bir talep bulunmadığını söyledi.

"Şu anda böyle bir talep yok ve şunu açıkça söylemek istiyorum: Biz savaşta değiliz ve savaşa girmek de istemiyoruz."

Meloni, İtalya’da ABD’ye 1954 anlaşmaları kapsamında tahsis edilmiş üç askeri üs bulunduğunu ve bu üslerin kullanımının ikili anlaşmalarla belirlendiğini belirtti.

Başbakan, söz konusu anlaşmaların lojistik faaliyetler ve “kinetik olmayan operasyonlar” için teknik izinler içerdiğini ifade ederek, üslerin farklı amaçlarla kullanılmasının gündeme gelmesi halinde kararın hükümet ve parlamentonun birlikte değerlendirmesiyle alınacağını söyledi.

Meloni, İtalya’nın İngiltere, Fransa ve Almanya ile birlikte Körfez ülkelerine savunma desteği göndermeyi planladığını da açıkladı.

Gönderilecek yardımın özellikle hava savunma sistemleri kapsamında olacağını belirten Meloni, bölgede çok sayıda İtalyan vatandaşı ve yaklaşık 2 bin İtalyan askeri bulunduğunu hatırlattı.

Meloni, Körfez bölgesinin enerji ve tedarik açısından stratejik öneme sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa için “nükleer caydırıcılık” kapasitesinin artırılması yönündeki açıklamalarına da değindi.

Fransa’nın uzun süredir nükleer kapasitesini Avrupa’nın güvenliği için bir “nükleer şemsiye” olarak sunduğunu hatırlatan Meloni, Avrupa güvenliği konusundaki tartışmaların NATO çerçevesinde ele alınması gerektiğini söyledi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, "Biz Atlantik İttifakı’nın bir parçasıyız. Dolayısıyla güvenlik çerçevemiz her zaman NATO olmaya devam ediyor" şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar