Kongreyi feshetti cezaevine gitti

Kongreyi feshetti cezaevine gitti
Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongre’nin feshedildiğini ve acil durum hükümetinin kurulduğunu duyurdu. Castillo, bu kararın ardından gözaltına alındı.Castillo, ulusa sesleniş...

Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongre’nin feshedildiğini ve acil durum hükümetinin kurulduğunu duyurdu. Castillo, bu kararın ardından gözaltına alındı.

Castillo, ulusa sesleniş konuşmasında, Kongre’nin feshedildiğini, artık ülkeyi acil durum hükümetinin yöneteceğini ve yeni Kongre için seçime gidilerek 9 ay içerisinde yeni anayasanın hazırlanacağını söyledi. Kongre’nin hükümetini hedef aldığını ifade eden Castillo, “Kongre hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi yerle bir etti. Bir ‘Kongre diktatörlüğü’ kurmak için Anayasa Mahkemesi’nin onayıyla güçler dengesini bozdu” dedi. Hakkında 17 ay içinde 3 kez gensoru önergesi sunulan Castillo, yolsuzluk yapmadığını ve Kongre’nin hükümetini devirmek için çalıştığını söyledi.

FESİH KARARI “DARBE” OLARAK GÖRÜLDÜ
Cumhurbaşkanı Castillo’nun Kongre’yi feshetme kararı almasının ardından çeşitli siyasi bloklara mensup Kongre üyeleri, bu adımı “darbe” olarak niteledi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Francisco Morales, anayasaya göre Castillo’nun kararını desteklemeyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte’nin Cumhurbaşkanlığı görevini devralması gerektiğini söyledi. Güney Amerika ülkesi Peru’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Boluarte, ülke tarihinin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.