Kuzey Akım’da sızıntının nedeni patlamalar

Kuzey Akım’da sızıntının nedeni patlamalar
Danimarka polisi, Kuzey Akım boru hatlarındaki incelemesinde sızıntılara “çok güçlü” patlamaların yol açtığı sonucuna vardı. Olayın sabotaj olduğu düşünülüyor. Danimarka polisi, Eylül ayı sonunda Baltık Denizi’nde...

Danimarka polisi, Kuzey Akım boru hatlarındaki incelemesinde sızıntılara “çok güçlü” patlamaların yol açtığı sonucuna vardı. Olayın sabotaj olduğu düşünülüyor.

Danimarka polisi, Eylül ayı sonunda Baltık Denizi’nde Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz hatlarında meydana gelen sızıntı hakkındaki incelemesi ile ilgili kamuoyuna bilgi verdi. Polisten yapılan açıklamada, Danimarka münhasır ekonomik bölgesi içindeki Kuzey Akım 1 ve 2’de meydana gelen sızıntının nedeninin “çok güçlü patlamalar” olduğu sonucuna varıldığı belirtildi. Polis, soruşturmanın Danimarka Güvenlik ve İstihbarat Servisi (PET) ile oluşturulacak ortak ekip ile yürütüleceğini duyurdu. Ancak İsveç ve Almanya ile ortaklaşa bir soruşturma yürütülüp yürütülmeyeceği hakkında bir şey söylemek için “henüz çok erken olduğu” belirtildi. İsveç medyasında yayınlanan görüntüler ise boru hatlarında meydana gelen hasarın boyutlarını ortaya koydu. Expressen gazetesi tarafından yayınlanan videolarda, boru hattının en az elli metrelik bölümünün tahrip olduğu veya denizin altına gömüldüğü görüldü. Denizin seksen metre altında çekilen görüntülerde, boru hattındaki büyük çatlaklar ve bükülmüş metaller de dikkat çekti. Rusya’dan yapılan açıklamada, Baltık Denizi altındaki boru hatlarındaki hasarı tespit etmek için yürütülen uluslararası incelemelerin en baştan Rusya’yı suçlama amacı taşıdığı belirtildi.