Macron’un işi zor

Macron’un işi zor
Fransa’da ilk turu yapılan genel seçimlere, solda birlik hareketi “NUPES” damgasını vurdu. Radikal sol, Yeşiller ve Sosyalistler’in ittifaka gittiği Ekolojik ve Sosyal Yeni Halk Hareketi (NUPES), ilk turda oyların yüzde 26,1’ini...

Fransa’da ilk turu yapılan genel seçimlere, solda birlik hareketi “NUPES” damgasını vurdu. Radikal sol, Yeşiller ve Sosyalistler’in ittifaka gittiği Ekolojik ve Sosyal Yeni Halk Hareketi (NUPES), ilk turda oyların yüzde 26,1’ini topladı. İktidar ile onu destekleyen partileri temsil eden “Ensemble/Birlikte” hareketi ise yüzde 25,8 oyla ikinci sırada yer aldı.

VOA’dan Arzu Çakır’ın haberine göre, ilk turda iktidar partisi Meclis’te çoğunluğu elde edememe riski ile karşı karşıya kalırken, Macron da seçildikten sonra çoğunluğu garantileyemeyen ilk cumhurbaşkanı oldu.

Gözler, 19 Haziran’da yapılacak ikinci turda, iktidarın salt çoğunluk olan 289 rakamını aşıp aşmayacağına çevrildi. Salt çoğunluk aşılamazsa, Fransız siyaseti yeni hükümet pazarlıkları ya da koalisyon formüllerinin de gündeme geldiği karmaşık bir döneme girecek.

Fransız yasalarına göre, ilk turda seçilebilmek için sandığa katılımın yüzde 25’i, adayların oy oranının da yüzde 50’yi geçmesi gerekiyor. İlk turda yalnızca 5 milletvekili yüzde 50 barajını aşarak seçilebildi.

Seçilemeyen adaylardan 564’ü 19 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda “düelloya” girecek. Kalan sekiz aday da üçlü yarışta kazanmak için çaba gösterecek.

LE PEN YENİDEN YARIŞACAK
NUPES listesinden üç kadın aday Daniele Obono, Sarah Legrain, ve Sophia Chikirou ile parti yöneticisi Alexis Corbiere, daha ilk turda seçilme başarısını gösterdi. Hennin-Beaumont kentinden milletvekili adayı olan Marine Le Pen, yüzde 55 oy alsa da sandığa giden seçmen oranı yüzde 25’in altında olduğu için ikinci tura yeniden katılacak.

Macron ikinci turda çoğunluğu almayı başarırsa, radikal sol ve aşırı sağın güçlendiği bir parlamentoda, zor da olsa ülkeyi yönetme şansını elde edecek. Ancak iktidardaki LREM’in, kendisine dışarıdan destek veren Horizon, MODEM ve Agir hareketlerine bağımlılığı da artacak.

Diğer taraftan çoğunluğu elde edememesi durumunda, merkez sağ LR Meclis’te kuralları koyan kilit parti konumuna yerleşecek. Macron’un en çok önem verdiği ve emeklilik yaşını 65’e çıkaran reforma LR de destek veriyor. Bu da Macron’un LR ile hükümet pazarlığına oturması senaryosunu en güçlü senaryo olarak ilk sıraya yerleştiriyor.

İkinci turda Macron, Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu almayı başaramazsa Fransız siyasetini ve iktidarı; parlamentonun askıya alınmasından erken seçim kararına, farklı olasılıklarla zor bir 5 yıl bekliyor.