Mesud Pezeşkiyan: Bazı mutabakatlara varmıştık ama ABD'nin tutumu anlaşmayı engelledi
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran ile ABD arasında İslamabad’da geçen hafta yapılan müzakerelere ilişkin, ABD’nin iyi niyet göstermemesi ve sert tutumunun anlaşmaya varılmasını engellediğini söyledi.
GAZETE PENCERE - İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Pezeşkiyan, görüşmede "Taraflar arasında uzmanlar düzeyinde bazı mutabakatlara varılmış olmasına rağmen, ABD’li üst düzey yetkililerin uzlaşmaz tutumu ve siyasi irade eksikliği anlaşmanın tamamlanmasını engelledi" dedi.
İran medyasına göre Pezeşkiyan, ülkesinin anlaşma ve tam ateşkes için şartlarını açıkça ortaya koyduğunu belirtti.
Pezeşkiyan, "Tehditler ve baskılar, yalnızca ABD’nin bölgede kendi yarattığı sorunları daha da derinleştirir" ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte İran’ın, yasal çerçeveler içinde ABD ile görüşmeleri sürdürmeye hazır olduğunu bildiren Pezeşkiyan, Avrupa’nın müzakerelerde yapıcı bir rol oynayabileceğini de söyledi.
DEVLET MEDYASI: YENİ GÖRÜŞMELERE İLİŞKİN HERHANGİ BİR BİLGİ YOK
İran’ın devlet haber ajansı IRNA, arabuluculuk rolü üstlenen Pakistan ile Tahran arasında mesaj alışverişi yapıldığını, ancak ABD ile yeni görüşmeler düzenlenmesine ilişkin herhangi bir bilgi bulunmadığını bildirdi.
ABD Başkan yardımcısı JD Vance, ABD medyasına verdiği bir röportajda, geçen hafta yapılan müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini, ancak topun İran sahasında olduğunu söylemiş, taraflar arasında yeni görüşmeler yapılabileceğine dair sinyal vermişti.
ABD'den müzakere açıklaması: Görüşmelerde ilerleme sağlandı, seçim İran'ın
ABD istihbaratı: Çin İran'a hava savunma sistemleri gönderiyor
İran bağlantılı 4 gemi ABD'nin ablukasına rağmen Hürmüz Boğazı'nı geçti
Kaynak:ANKA