“Mısır ile ilgili adımlar seçime endeksli”

“Mısır ile ilgili adımlar seçime endeksli”
Türkiye, son dönemde gergin olduğu ülkelerle ilişkilerini iyileştirmeye çalışırken Mısır için atılan adımlara şüpheyle yaklaşılıyor.Londra merkezli Middle East Eye’ın haberine göre Kahire, bu adımların Cumhurbaşkanı...

Türkiye, son dönemde gergin olduğu ülkelerle ilişkilerini iyileştirmeye çalışırken Mısır için atılan adımlara şüpheyle yaklaşılıyor.

Londra merkezli Middle East Eye’ın haberine göre Kahire, bu adımların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde bölge ülkeleriyle gerilimi azaltmak istemesinden kaynaklandığını düşünüyor.

Middle East Eye sitesi, Türkiye ve Mısır üçüncü tur görüşmelere hazırlanırken Mısır’daki birçok analistin tam bir normalleşme için henüz çok erken olduğunu düşündüğünü yazdı.

Türkiye-Mısır ilişkileri, 2013’te Mısır’ın Müslüman Kardeşler üyesi eski lideri Muhammed Mursi’nin devrilmesiyle giderek kötüye gitmişti. Ancak iki ülkeden yetkililer, normalleşme çabaları kapsamında son dönemde iki defa bir araya gelmişti. Hatta Ankara’nın 9 yıl sonra Kahire’ye büyükelçi atayacağı da iddia edilmişti.

Sözcü gazetesinin Middle East Eye’den aktardığına göre, Mısır’ın Türkiye’yle normalleşme konusunda acele etmediği ve ciddi fikir ayrılıklarının sürmesi nedeniyle Ankara’ya güvenmediği ifade edildi. Middle East Eye’a konuşan Mısırlı uluslararası ilişkiler uzmanı Muhammed Rebi el Dehi, “Mısır’da Türkiye’nin yakınlaşma çabalarının sahte olduğu yönünde güçlü bir görüş olduğunu” söyledi.