NATO, Türkiye konusunda karamsar

NATO, Türkiye konusunda karamsar
Türkiye’yi sarsan deprem ve seçim süreci ülke gündeminin ana maddeleri olurken Ankara’nın diplomasi hamleleri ile ilgili dikkat çekici bir analiz geldi. CNN’e konuşan NATO yetkilileri, Türkiye ile ilgili karamsar yorumlarda bulundular.CNN’in...

Türkiye’yi sarsan deprem ve seçim süreci ülke gündeminin ana maddeleri olurken Ankara’nın diplomasi hamleleri ile ilgili dikkat çekici bir analiz geldi. CNN’e konuşan NATO yetkilileri, Türkiye ile ilgili karamsar yorumlarda bulundular.

CNN’in resmi internet sitesinin manşetinde Luke McGee imzalı yayınlanan analizde, “Türkiye, NATO’nun genişlemesini engelliyor. Bu geri tepebilir ve Putin’e bir propaganda malzemesi çıkarabilir” başlığı kullanıldı. Analizde, 11 Temmuz’daki NATO Zirvesi öncesinde bu iki ülkenin üye olup olmayacağı tartışılırken, “Batılı yetkililer Türkiye’nin üyeliğe izin vermesi konusunda giderek karamsarlaşıyor. NATO diplomatları Türkiye’nin ne yapacağına dair ikiye bölünmüş durumda,” denildi.

İsmini açıklamayan bir NATO yetkilisi, “Erdoğan, zirveye kadar bekleyebilir ve orada bütün Batılı müttefiklerin övgüsünü almak için fikir değiştirebilir,” dedi. Haberde, CNN’e konuşan yetkililerin büyük çoğunluğunun karamsar olduğu vurgulandı. NATO yetkilileri, 11 Temmuz’daki zirveden önce Erdoğan’ın konumunu değiştirmeyeceğini düşünüyorlar. Bir NATO diplomatı CNN’e, “Bence Finlandiya’nın İsveç’ten ayrılarak tek başına üye olması ihtimali giderek artıyor,” dedi.

CNN’e konuşan diğer NATO yetkilileri ve diplomatlar ise, “Türkiye’nin üyelik sürecini engellemesi Kremlin’in Batı ve NATO’nun bölünmüşlüğüne dair söylemini besleyebilir,” ifadesini kullandı. Analiz, “NATO ve daha geniş kapsamlı batı ittifakı genişleyemezse Kremlin bunu propaganda malzemesi olarak kullanabilir. Eğer bu gerçekleşirse savaş bir anda bitse bile ‘Bölünmüş Batı’ söylemi NATO’nun düşmanları tarafından kullanılmaya devam edilir,” ifadesiyle son buldu.