NATO’da “Türkiye” tartışmaları

NATO’da “Türkiye” tartışmaları
Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine veto sinyali vermesi ittifak üyesi ülkelerde tartışma yaratırken Hırvatistan’dan Türkiye’nin tavrına destek geldi. İki ülkenin de ittifaka katılması için 30 üye...

Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine veto sinyali vermesi ittifak üyesi ülkelerde tartışma yaratırken Hırvatistan’dan Türkiye’nin tavrına destek geldi. İki ülkenin de ittifaka katılması için 30 üye ülkenin onayı gerekiyor.

Gazete Duvar’ın haberine göre, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki dün yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmadan önce saldırıya uğramaları halinde bu ülkelere desteğe gideceklerini ilan etti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “NATO, Finlandiya ve İsveç ile iki değerli müttefik kazanacak. Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğini destekleyeceğinden eminim” dedi.

NATO üyesi Fransa’da hükümetten söz konusu tartışmalarla ilgili henüz açıklama yapılmadı. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine karşı çıkan Rusya ise sınırlarda güvenlik önlemlerini artıracağının mesajını vermişti.

HIRVATİSTAN’DAN TÜRKİYE’YE DESTEK
Arnavutluk ile 2009’da NATO’ya katılan Hırvatistan ise Türkiye’nin olası veto kararını destekleyeceğinin sinyallerini veriyor. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, “İsveç, Türkiye’nin isteklerini yerine getirirse artık eski İsveç olmayacak. NATO’ya girerse de eskisi gibi bir ülke olmayacak. Türkiye, kendisi için önemli olan şeyleri talep ediyor. İsveç’i dost görmüyor” açıklaması yaptı.