Partisi birinci oldu henüz Başbakan olamadı

Partisi birinci oldu henüz Başbakan olamadı
Bulgaristan’daki erken genel seçimlerde sandıktan eski Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu GERB birinci çıktı. Ancak alınan sonuç Borisov’un bu aşamada Başbakan olmasına yetmiyor. Ülkedeki siyasi krizin sona ermesi için...

Bulgaristan’daki erken genel seçimlerde sandıktan eski Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu GERB birinci çıktı. Ancak alınan sonuç Borisov’un bu aşamada Başbakan olmasına yetmiyor. Ülkedeki siyasi krizin sona ermesi için çok partili koalisyon kurulması gerekiyor.

Sandıklardan çıkan oyların yüzde 99’unun sayıldığını belirten Merkez Seçim Komisyonu, merkez sağ parti GERB’in oyların yüzde 25,4’ünü aldığını açıkladı. Haziran 2022’de çöken hükümetin lideri Kiril Petkov’un Değişime Devam (PP) partisi ise oyların yüzde 20,2’sini aldı.

Seçimlerin sonucuna göre GERB ve PP’nin yanı sıra beş parti daha yüzde 4 seçim barajını aşarak 240 sandalyeli parlamentoya girmeyi başardı.

Erken genel seçimlerde sandıktan GERB’in birinci siyasi parti olarak çıkmasına rağmen gözlemciler koalisyon müzakerelerinin zorlu geçebileceğini belirtiyor.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in parlamentodaki en güçlü parti olarak hükümeti kurma görevini GERB’in lideri Borisov’a vermesi bekleniyor. Ancak Borisov’un hükümeti kurabilmesi için koalisyon yapması gerekiyor.

TÜRK VE MÜSLÜMANLARIN PARTİSİ DE ORTAKLAR ARASINDA
Borisov’un sandıkların kapanmasının ardından yaptığı açıklamada, “bütün partilerle” görüşmeye hazır oldukları mesajını verdi. GERB’in olası koalisyon ortakları arasında Hak ve Özgürlükler Hareketi gösteriliyor. Rusya yanlısı partilerin de GERB ile koalisyonda yer alabileceği belirtiliyor.

Değişime Devam partisinin lideri eski Başbakan Petkov ise seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından GERB ile koalisyon kurmayacağını vurguladı.