Pentagon köstebeği hakim karşısına çıktı

Pentagon köstebeği hakim karşısına çıktı
ABD’de hassas ve gizli askeri istihbarat belgelerini sızdırmakla suçlanan 21 yaşındaki şüpheli Jack Teixeira, FBI tarafından Massachusetts eyaletinde yakalandı.Hava Kuvvetleri Ulusal Muhafızı Jack Teixeira, Casusluk Yasası kapsamında...

ABD’de hassas ve gizli askeri istihbarat belgelerini sızdırmakla suçlanan 21 yaşındaki şüpheli Jack Teixeira, FBI tarafından Massachusetts eyaletinde yakalandı.

Hava Kuvvetleri Ulusal Muhafızı Jack Teixeira, Casusluk Yasası kapsamında yöneltilen suçlamalarla, Boston kentindeki federal mahkemede yargıç karşısına çıktı.

VOA Türkçe’nin haberine göre mahkemede, Boston federal ulusal güvenlik savcısı Nadine Pellegrini, şüpheli Teixeira’nın gözaltına alınması talebinde bulundu. Jack Teixeira ise yargıç karşısına çıktığında yalnızca iki kez konuştu. Sessiz kalma hakkı olduğunu anlayıp anlamadığı sorulduğunda “Evet” yanıtını verdi ve mali sebeplerle hükümetin görevlendireceği federal bir görevli tarafından temsil edilmek üzere yazılı beyan formunu doldurduğunu doğruladı.

Mahkeme belgelerine göre Jack Teixeira, gizli savunma belgelerini yasa dışı şekilde kopyalama ve bu belgeleri yasa dışı şekilde bulundurmakla suçlanıyor. Bu iki suçun her biri 10 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

FBI ŞÜPHELİYİ NASIL TESPİT ETTİ?

Sızıntının kaynağı resmi olarak açıklanmamış; ancak araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat hassas belgelerin Discord adlı mesajlaşma uygulamasında, silah tutkunlarının biraraya geldiği bir sohbet odasında paylaşıldığını ortaya çıkarmıştı.

Associated Press’in mahkeme belgelerine dayandırdığı haberine göre FBI, şüpheliyi sosyal medya platformu Discord’un fatura kayıtları ve bir başka kullanıcıyla yapılan görüşme sayesinde tespit etti.

FBI belgelerinde şüpheli Teixeira’nın, elindeki gizli belgeleri yazarak kopyalarını oluşturmak yerine iş yerinde durumun anlaşılabileceği endişesiyle bir süre sonra belgeleri eve götürüp fotoğraflamaya başladığı belirtiliyor.