Rusya ordusunu reklamla büyütmeye çalışıyor

Rusya ordusunu reklamla büyütmeye çalışıyor
Rusya, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Nisan tarihinde, askerlik hizmeti zorunluluğu bulunan Rus vatandaşlarını askere çağırmaya başladı.Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce de askerlik yapma zorunluluğu bulunan 147 bin genç...

Rusya, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Nisan tarihinde, askerlik hizmeti zorunluluğu bulunan Rus vatandaşlarını askere çağırmaya başladı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce de askerlik yapma zorunluluğu bulunan 147 bin genç Rus’un orduya çağrılmasını öngören bir kararname imzalamıştı. Bu sayı, önceki yılların ortalamasından yaklaşık yüzde 8 oranında daha fazla. Örneğin 2022 baharında askere çağrılan kişi sayısı, 134 bin 500 idi.

DW Türkçe’nin haberine göre, bu bahar yapılan askerlik çağrısına, bir reklam kampanyası da eşlik ediyor. Rusya, bu kampanya ile genç erkek yurttaşların orduya katılmaya ikna edilmesi amaçlanıyor. Bloomberg’in güvenilir kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Rus genelkurmayı bu kampanya ile orduya Ukrayna’da konuşlandırmak üzere 400 bin yeni asker kazandırmayı hedefliyor.

Bir yandan bu gerçekleşirken diğer yandan Rusya Savunma Bakanlığı, yeni bir seferberlik ilan edileceğine ilişkin söylenti ve haberleri yalanlıyor. Rus genelkurmayında seferberlikten sorumlu olan departmanda çalışan Vladimir Zimliyanski, “Genelkurmay ikinci bir seferberlik dalgası planlamamaktadır. Askere alınmış olan ve özel operasyonda gönüllü olarak yer alan kişiler yeterlidir” açıklamasını yaptı.

Rus hükümeti, Ukrayna savaşından bahsederken “savaş” kelimesi yerine “özel operasyon” ifadesini kullanıyor.

OKULLARDA VE APARTMANLARDA  REKLAM ZORUNLULUĞU

Sergey Çerniskov, Novosibirsk’teki özel bir eğitim kurumunun yöneticisi. Söz konusu kurum da Rus askeri kuvvetleri bünyesinde sözleşmeli askerlik için reklam yapmak zorunda kaldığını söylüyor. Özel bir kurum olan Novocollege’ın direktörü Çerniskov, reklam kampanyası yapması için belediye kurumları tarafından materyal gönderildiğini belirtiyor. Bunun üzerine Çerniskov, sosyal medyada genç insanların Rus askeri kuvvetlerine katıldıklarında nasıl avantajlar elde edebileceklerine dair bir reklam broşürü paylaşıyor.