“Diyalogdan yanayız”

“Diyalogdan yanayız”
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun planlı Meis ziyaretinin başladığı saatlerde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi, Kaş’ta Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i...

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun planlı Meis ziyaretinin başladığı saatlerde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi, Kaş’ta Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i anma törenine katıldı.
Anma töreni sonrası gazetecilere konuşan Bakan Akar, “Cumhurbaşkanımızın tekrar tekrar ifade ettiği gibi biz her zaman diyalogdan ve siyasi çözümlerden yanayız. İyi komşuluk ilişkilerinin gereği neyse yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Karşı taraftan da aynı şeyi bekliyoruz. Dolayısıyla bu konudaki taleplerimize karşılık verildiği takdirde barıştan yanayız” dedi.
Milli Savunma Bakanı Akar, AA’nın sorularını yanıtlarken de Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun Meis ziyaretine değindi. “Biz burada bunları söylerken, diğer tarafta maalesef Yunan tarafı adalara asker getirip götürmeye devam ediyor” diyen Bakan Akar, “Sanki kutlama için başka ada kalmamış gibi Meis adasına,, sürekli buralara gelinmesi tabi bizleri Türk kamuoyunu rahatsız eder. Biz bunları provokatif kışkırtıcı olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Anlaşmalarla yasaklanmasına rağmen Yunanistan’ın Ege’deki adaları silahlandırmaya devam
ettiğini söyleyen Bakan Akar ‘Bunlar tahrik değil de ne’ diye sordu. “Macron’un öncülüğünde burada bir tahrik ve kışkırtıcılık var” dedi ve ekledi: “Bunlar gerginliği tırmandırıyor, karşılıklı diyaloğu yok ediyor. Meis Adası’nın silahtan arındırılması lazım”

“Olumlu bir ilk adım”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in Antalya Limanı’na dönmesini ‘olumlu bir ilk adım’ olarak niteledi. Miçotakis, iki ülke arasında kriz yaratan geminin dönüşünün ardından “Türkiye’yle görüşmek istiyoruz ama provokasyon olmayan bir atmosferde. Gerginliğin giderilmesi halinde Erdoğan ile görüşmeye hazırım” dedi.
Selanik’te gazetecilere konuşan Yunanistan Başbakanı, iki ülke arasındaki deniz ve kıta sahanlığı sınırı sorunlarının çözümünde tek yolun diyalog olduğunu söyledi ve ilk adımın ikili ilişkilerin iyileştirmesi yönünde Türkiye tarafından atılması gerektiğini savundu.
Yunanistan’ın silahlanma programına ilişkin soruları da yanıtlayan Miçotakis, Fransız Rafale tipi savaş uçaklarının ilk siparişinin 2021 yılının ortalarında ulaşacağını, diğerlerinin ise 2022 başlarında tamamlanacağını aktardı.
Miçotakis, Atina’nın ‘silahlanma yarışına girmeyeceğini ve geçmişte savunma konusundaki hataların tekrarlanmayacağını’ öne sürdü ve ‘Ege adalarının silahlandırılmasının söz konusu olmadığını, bunun istikşafi görüşmelerde ele alınmadığını ve alınmayacağını’ iddia etti.