Alaattin Aktaş'tan borsa yatırımcısına kritik uyarı

Alaattin Aktaş'tan borsa yatırımcısına kritik uyarı
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, borsada devamlı tavan giden 20 hisse olduğuna dikkat çekerek yatırımcılara kritik uyarıda bulundu. Aktaş söz konusu şirketlerin bazılarının karlarının düşük olduğunu bazılarının da zararda...

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, borsada devamlı tavan giden 20 hisse olduğuna dikkat çekerek yatırımcılara kritik uyarıda bulundu.

Aktaş söz konusu şirketlerin bazılarının karlarının düşük olduğunu bazılarının da zararda olduğunu belirterek "Herhalde bu hisse senetlerini alanlar şirketin karını gözetmiyorlardı. O zaman devreye başka etkenler giriyordu. Ne bileyim; şirket gelecekte çok kâr edecekti, örneğin çok iyi anlaşmalar yapmış, çok büyük bir buluşa imza atmıştı... İyi de Türk borsasında bu durumda yirmi şirket olabilir miydi?" diye sorarak şöyle devam etti:

"Bir dönem mevzuattaki boşluktan da yararlanan saadet zincirleri türemişti. Sistem ancak yeni üyeler katıldığı takdirde devam edebiliyor ve sisteme katılanlar da yeni üye bulabildikleri sürece para kazanabiliyordu. Ama önünde sonunda yeni katılımlar kesiliyor ve sisteme son girenler kaptırdıkları parayla kalıyordu.

Borsa ile saadet zincirleri hiç kuşku yok ki aynı şey değil. Bir kere hisse senedi alan bir şirkete ortak oluyor. Ama o şirketin ederi 100 birimken siz fiyat 1000 birim düzeyine geldiğinde ortak olmuşsanız, çok pahalı bir yatırım yapmışsınız demektir ve şirketin değeri gerçek düzeyine indiğinde çok büyük zarara uğrarsınız. Sonra yıllarca şirket değerinin sizin aldığınız değere gelmesi için beklersiniz.         

O yüzden boş yere “Pazardan aldığınız domatesi bile seçiyorsunuz, binlerce liranızı yatırdığınız şirketleri de zahmet olmazsa biraz araştırın” denmiyor ya...          

Artacak diye bilgi ya da tüyo geliyor ve hisse senedi alınıyor. Bir süre artış da yaşanıyor, gerçekçi bir yanı olmasa da. Ama gün geliyor ve kaçınılmaz son... Günlerce tavan tavan giden hisse, bu kez de taban taban dibe oturuyor."

Yazının tamamı için tıklayın