Babacan: Borsa, içeriden bilgi alıp işlem yapanların cirit attığı bir meydan haline geldi

Babacan: Borsa, içeriden bilgi alıp işlem yapanların cirit attığı bir meydan haline geldi
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gazeteci Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtladı. Borsada günlerdir yaşanan düşüşü değerlendiren Babacan, sermaye piyasasının güven ve itibar kaybına uğradığını söyledi. Babacan,...

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gazeteci Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtladı. Borsada günlerdir yaşanan düşüşü değerlendiren Babacan, sermaye piyasasının güven ve itibar kaybına uğradığını söyledi. Babacan, “SPK’yı güçlendirin, Borsa İstanbul’un başına dürüst ve işi bilen bir ekip kurun, iş biter” dedi.

Babacan, borsanın, içeriden bilgi alanların "cirit" attığı bir yer haline geldiğini belirtti. Babacan "SPK gerçek anlamda denetim ve şeffaf raporlama yapsa, (borsanın) niye düştüğünü muammaymış gibi sormayız" dedi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkin olarak "müflis tüccar" benzetmesi yapan Babacan "Sayın Erdoğan başarıdan bahsetmeye çalıştığı an benim ekonominin başında olduğum dönemden bahsetmek zorunda. Müflis tüccar eski defter karıştırır" diye konuştu.

Babacan ayrıca "Bugün Millet İttifakı ve Sayın Kılıçdaroğlu için duyulan heyecan 2002’de AK Parti'ye duyulan heyecandan daha fazla" dedi. Babacan'ın Özdemir'e yaptığı açıklamalar şöyle:

"BORSA İÇERİDEN BİLGİ ALANLARIN CİRİT ATTIĞI BİR YER MEYDAN HALİNE GELDİ"

Sermaye Piyasası Kanunu’nu kendisinin hazırladığını hatırlatan Babacan, “Piyasalardaki aşırı oynaklığın olduğu dönemlerde bir suiistimal, içeriden haber alma ya da yalan yanlış bilgiye istinaden bir şeyler oluyor mu? Bunların tamamı Sermaye Piyasası Kanunu’nda yazar. Kanunu Meclis’te sıfırdan ben çıkarttım. O günlerde borsa niye indi, niye çıktı diye bir şüphelenme oluyor muydu? Arkasında hep gerçek sebepler oluyordu. Şu anda herkesin büyük bir şüpheyle baktığı, ne olup bittiğini kimsenin anlamadığı, hükûmete uzak bireysel yatırımcının büyük zararlar ettiği ama içeriden bilgi alarak işlem ya da suiistimal yapabilenlerin daha rahat cirit attığı bir meydan haline geldi. Sermaye piyasası gibi ekonomik büyümenin en sıhhatli finansman aracı olan bir alan gözümüzün önünde itibar ve güven kaybına uğruyor” diye konuştu.

"SPK ŞEFFAF RAPORLAMA YAPSA DÜŞÜŞÜN NEDENİNİ SORMAYIZ"

Babacan, “SPK gerçek anlamda denetim ve şeffaf raporlama yapsa, (borsanın) niye düştüğünü muammaymış gibi sormayız. Zaten açıklama yapılır. Bugün New York borsasında, Londra borsasında, Singapur borsasında, Tokyo borsasında da inişler çıkışlar olur ama hepsinin arkasında sağlam sebepler vardır. Türkiye’deki iniş çıkışların sebebini kimse açıklayamıyor. Sermaye Piyasası Kurulu bağımsız değil. SPK’yı güçlendirin, Borsa İstanbul’un başına dürüst ve işi bilen bir ekip kurun, iş biter” dedi.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU'NA DUYULAN HEYACAN 2002'DEN DAHA FAZLA"

Meydanların şu anki heyecanını; 2002 Kasım seçimlerinden daha yüksek görüyorum. Bugün Millet İttifakı ve Sayın Kılıçdaroğlu için duyulan heyecan 2002’de AK Parti'ye duyulan heyecandan daha fazla.”

"İKTİDAR MEDYASI İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİNE HAZIRLANIYOR, SİNYALLERİ ALIYORUZ"

Cüneyt Özdemir’in “Medya sermayesinin yüzde 85’i Erdoğan’ın kontrolünde. Nasıl değişecek?” sorusunu da yanıtlayan Babacan, “O 14 Mayıs akşamına kadar. Erdoğan kontrolü ya havuçla ya sopayla sağlıyor. 14 Mayıs akşamı elinden sopası kalkacak, havuç da olmayacak. Dolayısıyla özel medya şirketleri birdenbire üzerindeki baskının kalktığını hissedecekler. Sadece hükûmete değil devlete de bağımlı hale geldiler. Dolayısıyla duruş değiştirmekten başka çareleri olmayacak. Sinyallerini bugünden alıyoruz. Hepsi iktidar değişikliğine hazırlanıyor. Her yerden sinyaller geliyor” ifadelerini kullandı.

"MÜFLİS TÜCCAR DEFTER KARIŞTIRIR"

Sayın Erdoğan başarıdan bahsetmeye çalıştığı an benim ekonominin başında olduğum dönemden bahsetmek zorunda. Müflis tüccar eski defter karıştırır. Eski defterlerde de karşısına çıkıyorum, kafası bozuluyor. Başarı kendisine aitse tekrar etsin."

"UÇAK GEMİSİNİN EN İYİSİNİ YAPACAKSINIZ AMA KİMSEYİ DE AÇLIĞA MAHKUM ETMEYECEKSİNİZ"

Tankın, topun, İHA’nın, SİHA’nın, uçak gemisinin en iyisini tabii ki yapacaksınız. Asli göreviniz. Ama bunu yaparken milleti zenginleştireceksiniz. Kimseyi açlığa, yoksulluğa mahkûm etmeyeceksiniz.”

KILIÇDAROĞLU AİLESİNE ZİYARET: "ZEYNEP KURABİYE YAPMIŞTI, ONU GÖTÜRDÜK"

(Kemal Kılıçdaroğlu’yla birlikte mutfaktan seslenmesi) Giderken Zeynep kurabiye yapmıştı, onu da götürdük. Ev ziyaretlerinde usuldür. Mutfakta çay kaynadı. Kurabiye, börek yedik. Yarım saat sohbet ettik. Sonra eşlerimizden ‘Mutfakta çalışacağız’ diyerek izin istedik, bir defada çektik. Yayından sonra emeklilerin ve gençlerin sorunlarını konuştuk.”