Bakan Nebati: Cari açığı kapattık, bitti

Bakan Nebati: Cari açığı kapattık, bitti
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati HaberTürk'te açıklamalarda bulundu. Nebati, KKM'nin bitirilmeden önce buradan çıkan paranın dövize kaymaması için yeni enstrümanlar geliştirme çabasında olduklarını belirterek "TL’ye...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati HaberTürk'te açıklamalarda bulundu. Nebati, KKM'nin bitirilmeden önce buradan çıkan paranın dövize kaymaması için yeni enstrümanlar geliştirme çabasında olduklarını belirterek "TL’ye güveni artıracak yeni enstrümanlar ortaya koyulacak" dedi.

Nebati, "Ek vergi olacak mı peki önümüzdeki süreç?" sorusuna "Seçim dönemini atlatmamız lazım, bu alanda da güncelleme yapılması lazım" dedi. Nebati, "Vergi gelirlerinden yeterince vazgeçtik zaten. Güncelleme ihtiyacı olursa güncelleriz" dedi.

Nebati ayrıca cari açığı geçen yıl kapattıkarını belirterek "Biz cari açığı geçen yıl kapattık, bitti." dedi. Cari açık şubat ayında 5 milyar 910 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Yıllık cari açık oranı ise  55,4 milyar dolar  olarak gerçekleşmişti.

Nebati'nin açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

"Kur korumalı mevduat (KKM) beklediğimiz etkiyi fazlasıyla gösterdi ve toplumun tüm kesimleri tarafından kabul edilebilir bir araca dönüştü. Döviz kurlarındaki oynaklığı ortadan kaldırdı. Biz hala geçici olarak görüyoruz. Yastık altına itilen kar payı ve faizden çok ilgili olmayan kesim buraya yöneldi. Yastık altına gidecek para buraya yöneldi.

"YENİ ENSTÜRMANLAR ORTAYA KONACAK"

Kur korumalı mevduattan çıkış için yıl sonunu hedefliyorduk ancak global ekonomik durumu düşündüğünüz zaman dönüşümün kademeli olarak zamana yayılması konusunda bir irade ortaya çıkmış oldu. KKM'den çıkılmadan TL'ye dönüşün sağlanacağı yeni enstrümanlar geliştirmek için çalışıyoruz. TL’ye güveni artıracak yeni enstrümanlar ortaya koyulacak. KKM çağın buluşu oldu ve TL'ye güveni artırdı.

"FAİZ ARTIRIMI OLMAYACAK"

Türkiye ekonomi modeli doğrultusunda faiz artırımı ile ilgili beklenti hemen hemen sıfırlandı. Son 4 aydır millet ittifakındaki kurmaylara ve liderlere bir soru soruyorum. ‘Faiz artırımına gidecek misiniz?’ Biz mali politikalara uyumlu ilerliyoruz ve bizim için faiz artırımı söz konusu değil, bu çok net. Önümüzdeki dönemde enflasyon düşmeye devam edecek.

Bütçe konusunda ilk günden beri disiplinden hiç taviz verilmedi ve hep hedeflerin de üzerine geçtik. Geçen yıl enflasyonu yaşadığımız için, bizim borçlarımız rakamsal olarak artmış gözükse de oransal olarak düştüğünü görüyorsunuz. Bir tarafta gelir artışı, öbür tarafta bizim aldığımız tedbirler ile, tarihimizde ilk defa aralık ayına geldiğimizde, öylesine ciddi bir kasayı oluşturduk ki, Tarım Bakanı’na söylediği rakamın 4 katını, Ulaştırma Bakanı’na söylediği rakamın 3 katını gönderebildik. Tahminlerin çok üzerinde bir kasa ile girdik. Bu kasa EYT'yi de memur zamlarını da karşıladı. Bütün bunlar bir gerçeği değiştirmiyor.

"CARİ AÇIĞI KAPATTIK,BİTTİ"

(Ek vergi olacak mı peki önümüzdeki süreçte?) Seçim dönemini atlatmamız lazım, bu alanda da güncelleme yapılması lazım. Vergi gelirlerinden yeterince vazgeçtik zaten. Güncelleme ihtiyacı olursa güncelleriz Biz sabah uyandığımızda 110 milyar dolarlık bir servet kaybı ile uyandık. Bunun bir şekilde karşılanması lazımdı bunun için de küçük bir ek vergi yaptık.

Biz cari açığı geçen yıl kapattık, bitti. İlan ettiğinizde zaten kapanmış olanı konuşuyorsunuz."