BESİCİLERİN CANINA TAK DEDİ, CANLI HAYVANLARINI İKİNCİ EL OTOMOBİLLE TAKAS EDİYORLAR

BESİCİLERİN CANINA TAK DEDİ, CANLI HAYVANLARINI İKİNCİ EL OTOMOBİLLE TAKAS EDİYORLAR
Türkiye’de çok sayıda üretici yem fiyatlarının artması, süt fiyatlarının geride kalması nedeniyle süt ineklerini kesime gönderiyordu. Ama artık o alanda da hareket azaldı çünkü kırmızı et fiyatları yükselince pazar daraldı.Yem...

Türkiye’de çok sayıda üretici yem fiyatlarının artması, süt fiyatlarının geride kalması nedeniyle süt ineklerini kesime gönderiyordu. Ama artık o alanda da hareket azaldı çünkü kırmızı et fiyatları yükselince pazar daraldı.

Yem maliyeti ile baş edemeyen üreticiler bu kez de satılık ilanlarına, “ikinci el otomobil ile takas edilir” notu düşüyor. Bu sayede otomobil fiyatlarının artması nedeniyle ortaya çıkan avantajdan yararlanmak ve besicilikteki zararlarını azaltmak istiyorlar.

Kırşehir’de hayvancılıkla uğraşan Rıza Işık da 32 hayvanını otomobille takas etmek için satışa koyan üreticilerden birisi.

Işık, “Maliyetimiz arttığı için bu işe giriştim. Çiftçinin bakacak durumu yok hayvana. Aslında kazanmaktan ziyade elimdeki hayvanları bir an önce çıkarmak istiyorum. Hayvancılık yapılamıyor artık maliyetler sebebiyle. Aldığımız arabaya da binmeyeceğim onu da elden çıkaracağım’’ diye konuştu.

‘’Hayvancılık artık kazandırmıyor’’
Denizli’nin Serinhisar ilçesinde hayvancılık yapan Celal Cengaver de diğer çiftçiler gibi zararı durdurmak için otomobille takas yöntemini deneyen üreticiler arasında.

Cengaver, “Yem çok pahalı. Maliyetler sebebiyle hayvancılığı bırakıyorum. Araç daha çabuk elden çıktığı için takas yapıyorum. Bu aracı bir miktar kar ile satabilirsem en azından zararımı düşürebilirim. Bir çuval yem 320 lira oldu. Hayvancılık artık kazandırmıyor” dedi.